Cykoria liściowa: sposób na wyższe plony

Plony cykorii liściowej z rozsady wysadzanej wiosną mogą być 3,5 razy wyższe niż z nasion wysiewanych wprost do gruntu w tym samym czasie, natomiast cykorii typu radicchio dwukrotnie większe – takie wyniki otrzymano w czasie doświadczeń przeprowadzonych w Katedrze Ogrodnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. W interesującym eksperymencie naukowcy przeanalizowali wielkość i jakość plonu w zależności od terminu oraz sposobu uprawy cykorii. Warto prześledzić ten projekt badawczy, bowiem jest to niemalże gotowy przepis na równie satysfakcjonujące zbiory pod warunkiem, że i nam pogoda będzie sprzyjać.


W doświadczeniu cykorię liściastą odmianę A Grumolo Bionda o zielonych liściach, nie tworzących główki uprawiano wiosną i w okresie letnio-jesiennym. W obydwu przypadkach wcześniej przygotowywano rozsadę, której produkcja trwała 4 tygodnie i wysadzano ją w pole w ostatniej dekadzie kwietnia oraz na przełomie lipca-sierpnia. Jednocześnie w tym samym dniu wysiewano nasiona wprost do gruntu. Zbiory z wiosennej uprawy rozpoczynały się w połowie czerwca, natomiast letniej w końcu września i trwały miesiąc.


W przeprowadzonym eksperymencie najpierw z każdej zebranej cykorii usunięto liście pożółkłe, z plamami nekrotycznymi obniżającymi wartość handlową plonu, zważono oraz policzono liście w rozetach, a później w laboratorium oznaczono zawartość ważnych składników odżywczych m.in. witaminy C i cukrów.

Wyniki z pewnością zainteresują entuzjastów ogrodnictwa i smakoszy cykorii.


Okazało się, że przygotowanie rozsady w obu terminach uprawy przyspieszyło zbiory o 3 tygodnie. Były one 3,5-krotnie wyższe niż z wysiewu nasion i miały 2 razy więcej liści. Laików z pewnością zaskoczy inny stwierdzony fakt: cykoria z wiosennego zbioru z obu typów upraw: z rozsady i wysiewu wprost do gruntu zawierała o 40 proc. więcej witaminy C niż z jesiennego oraz o 25 proc. więcej cukrów.

Komentarze