W doświadczeniu cykorię liściastą odmianę A Grumolo Bionda o zielonych liściach, nie tworzących główki uprawiano wiosną i w okresie letnio-jesiennym. W obydwu przypadkach wcześniej przygotowywano rozsadę, której produkcja trwała 4 tygodnie i wysadzano ją w pole w ostatniej dekadzie kwietnia oraz na przełomie lipca-sierpnia. Jednocześnie w tym samym dniu wysiewano nasiona wprost do gruntu. Zbiory z wiosennej uprawy rozpoczynały się w połowie czerwca, natomiast letniej w końcu września i trwały miesiąc.
W przeprowadzonym eksperymencie najpierw z każdej zebranej cykorii usunięto liście pożółkłe, z plamami nekrotycznymi obniżającymi wartość handlową plonu, zważono oraz policzono liście w rozetach, a później w laboratorium oznaczono zawartość ważnych składników odżywczych m.in. witaminy C i cukrów.
Wyniki z pewnością zainteresują entuzjastów ogrodnictwa i smakoszy cykorii.
Okazało się, że przygotowanie rozsady w obu terminach uprawy przyspieszyło zbiory o 3 tygodnie. Były one 3,5-krotnie wyższe niż z wysiewu nasion i miały 2 razy więcej liści. Laików z pewnością zaskoczy inny stwierdzony fakt: cykoria z wiosennego zbioru z obu typów upraw: z rozsady i wysiewu wprost do gruntu zawierała o 40 proc. więcej witaminy C niż z jesiennego oraz o 25 proc. więcej cukrów.
Komentarze
Prześlij komentarz