Porzeczka czarna: bezcenna dla oczu

„Owoce, dżemy, galaretki, soki z czarnej porzeczki zawierają antocyjany - ciemne barwniki, które mogą być wykorzystywane do wspomagania leczenia niektórych schorzeń oczu m.in. jaskry – potwierdza mgr Justyna Jessa, dietetyk z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. – Istnieją dane naukowe wskazujące, iż antocyjany mają zdolność regulacji stężenie endoteliny - białka zwężającego naczynia krwionośne w oku”.  Endotelinę wytwarzają nasze komórki śródbłonka naczyń krwionośnych i czasem, niestety, zdarza się, że np. w jaskrze jesteśmy nadgorliwi w tej produkcji ze szkodą dla zdrowia oczu i prawidłowego widzenia. 

Białko to zwężając naczynia krwionośne w delikatnych strukturach oka sprawia, że są one gorzej odżywione i niedostatecznie zaopatrzone w tlen. Co gorsza nadmiar endoteliny sprzyja agregacji płytek krwi, więc często dochodzi do zapychania skrzepami zwężonych naczyń i jakby tego nie było dość ma również ona działanie mutagenne. 

Ten wielce niekorzystny stan zmieniają ciemne barwniki owoców i warzyw. „W badaniach na zwierzętach wykazano, iż antocyjany w niezmienionej formie kumulują się w m.in. w naczyniówce, twardówce, tęczówce, cieczy wodnistej – wyjaśnia J. Jessa – i normalizują stężenie endoteliny, dzięki czemu poprawia się hemodynamika krążenia w gałce ocznej. Można spodziewać się, iż podobnie pozytywny wpływ będą wywierały również na oczy ludzi. Niezależnie od tego owoce porzeczki czarnej przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika poprawiając ich konsumentom widzenie w ciemności.” 

Ponadto porzeczki czarne - wespół z owocami aronii i dzikiej róży - są rekordzistkami pod względem zawartości witaminy C, która w połączeniu z flawonoidami uczestniczy w tworzeniu kolagenu m.in. w ścianach naczyń krwionośnych, a mocne naczynka w oczach są podstawą ich zdrowia. Działanie to obejmuje cały organizm, więc elastyczniejsze będą wszystkie tętnice i żyły, sprężyste stawy oraz młodsza skóra oparta na kolagenowym rusztowaniu. Cóż jeszcze ma do zaoferowania oczom czarna porzeczka? „Dzięki obfitości związków aktywnych korzystne mogą okazać się właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne – mówi J. Jessa. – Ważne jest również, iż spożywając owoce czarnej porzeczki można wzmocnić oczy wraz z całym organizmem bez obaw przedawkowania substancji aktywnych.”

Komentarze