Odpowiedź na to pytanie wiedzie przez laboratoria Pracowni Nutrikosmetyki Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego oraz Katedry Biochemii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, w których przeanalizowano skład chemiczny koncentratu pomidorowego, wyprodukowano kosmetyki z jego udziałem oraz zbadano ich wpływ na skórę.
Okazuje się, że koncentrat pomidorowy jest dobrym źródłem białek oraz aminokwasów wchodzących w skład kolagenu m.in. asparaginą, argininą, glicyną, lizyną, co pośrednio dowodzi jego właściwości odżywczych i przeciwzmarszczkowych. Zawiera również sporo cennych przeciwutleniaczy oraz wystarczające ilości tłuszczu. „Na bazie koncentratu pomidorowego opracowaliśmy oryginalne receptury kosmetyków – mówi prof. dr hab. Henryk Kostyra z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej – które adsorbowały tłuszcz naskórka rogowego skóry i korzystnie wpływały na jego nawilżenie. Po realizacji całego projektu stwierdziliśmy, iż suchy koncentrat pomidorowy spełnia funkcję nutrikosmetyku" - dodaje uczony."
Okazuje się, że koncentrat pomidorowy jest dobrym źródłem białek oraz aminokwasów wchodzących w skład kolagenu m.in. asparaginą, argininą, glicyną, lizyną, co pośrednio dowodzi jego właściwości odżywczych i przeciwzmarszczkowych. Zawiera również sporo cennych przeciwutleniaczy oraz wystarczające ilości tłuszczu. „Na bazie koncentratu pomidorowego opracowaliśmy oryginalne receptury kosmetyków – mówi prof. dr hab. Henryk Kostyra z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej – które adsorbowały tłuszcz naskórka rogowego skóry i korzystnie wpływały na jego nawilżenie. Po realizacji całego projektu stwierdziliśmy, iż suchy koncentrat pomidorowy spełnia funkcję nutrikosmetyku" - dodaje uczony."
Komentarze
Prześlij komentarz