Kapusta palmowa: rarytas znad Morza Śródziemnego

Kapusta palmowa tak zachwyca wyglądem, że z powodzeniem może konkurować z niejedną rośliną uprawianą dla ozdobnych liści. Świetnie nadaje się do uprawy na balkonach, tarasach dostarczając przez cały sezon smakowitych liści na sałatki, surówki, zupy, równie doskonała jest smażona. U nas bardzo rzadka, natomiast nad brzegiem Morza Śródziemnego od Portugalii po Grecję jest podstawą wielu regionalnych dań.


W przeciwieństwie do kapusty białej nie tworzy główek. Jej liście są długie do 0,7 cm, wąskie, bardzo pofałdowane i niebieskawe. Systematycznie je ucinam od dołu i wykorzystuję w kuchni. Jedna roślina służy nam przez cały sezon wegetacyjny. Usuwanie liści pobudza kapustę do tworzenia bocznych odgałęzień. Na początku jesieni tworzy już imponującą kępę do 1 m wysoką. Nie jest odporna na mróz, dlatego przed przymrozkami mocno przycinam liście nie naruszając łodygi, blanszuję je i mrożę. Kapustę wykopuję z bryłą korzeniową, sadzę do 10-litrowego wiadra, przenoszę do piwnicy, wiosną wysadzam i wówczas bardzo szybko zakwita.


Kapusta palmowa potrzebuje stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru, gleby żyznej i jak wszystkie kapusty o pH obojętnym. Uprawiam ją z rozsady. Zaprawione nasiona wysiewam pojedynczo do małych pojemników, do dołków na głębokość 0,5 cm w końcu marca lub w pierwszych dniach kwietnia. Po zahartowaniu na grządkę przesadzam po 20 maja, co 0,5 m. Zazwyczaj dobrze sobie radzi w ekologicznej uprawie. Na początku jest tylko problem z mrówkami, które wykorzystają każde moje zaniedbanie, by w jej cieniu założyć domostwo. Omijają ją, podobnie jak np. kapustę chińską, bielinki. Natomiast jest ogromny problem z białymi pchełkami, próbowałam radzić sobie różnymi wyciągami ziołowymi, rozcieńczonym olejem, ale to wszystko błyskawicznie spływa cienkimi strużkami po nawoskowanych liściach. Po wielu nieudanych próbach stwierdziłam, że najskuteczniejsza jest biała włóknina. Kapusta palmowa jest także przysmakiem ślimaków.

młodziutka kapusta palmowa
Liście kapusty palmowej są znacznie delikatniejsze w smaku od zwykłej kapusty, chrupkie, kruche i dania z jej dodatkiem zachwycają.

Nazwa łacińska: Brassica oleacea var. palmifolia. 

Inne nazwy warzywa: kapusta czarna.

Komentarze