Kadm to wyjątkowo toksyczny metal, który jest wszechobecny w środowisku. Ma też zdolność kumulowania w organizmie, zwłaszcza w wątrobie, nerkach, u mężczyzn w jądrach. Sieje też spustoszenia w mózgu i to one były przedmiotem przykrego doświadczenia dla myszy. Zespół naukowców pod kierunkiem Saleh N. Maodaa zbadał wpływ soku z pietruszki na neurotoksyczność kadmu u tych zwierząt. Eksperymentalne myszy podzielono na kilka grup, z których 2 otrzymywały sok z pietruszki w różnych dawkach i następne 2 jednocześnie podtruwano kadmem i podawano sok z pietruszki także w różnych porcjach. Po żmudnych badaniach biochemicznych, morfologicznych i behawioralnych stwierdzono, iż sok z pietruszki m.in. hamował peroksydację lipidów, czyli w konsekwencji zmniejszał uszkodzenia wywołane tym metalem ciężkim w mózgu, móżdżku i rdzeniu przedłużonym.
Mój użytek z tego doświadczenia? Mimo że sok z pietruszki nie niwelował całkowicie trującego wpływu kadmu na organizm, to jednak będę pamiętała o większym udziale tego warzywa w mojej diecie.
Źrodło:
Saleh N. Maodaa, Ahmed A. Allam, Jamaan Ajarem, Mostafa A. Abdel-Maksoud, Gadah I Al-Basher, Zun Yao Wang: Effect of parsley (Petroselinum crispum, Apiaceae) juice against cadmium neurotoxicity in albino mice (Mus Musculus) (2016), Part of Springer Nature,
Mój użytek z tego doświadczenia? Mimo że sok z pietruszki nie niwelował całkowicie trującego wpływu kadmu na organizm, to jednak będę pamiętała o większym udziale tego warzywa w mojej diecie.
Źrodło:
Saleh N. Maodaa, Ahmed A. Allam, Jamaan Ajarem, Mostafa A. Abdel-Maksoud, Gadah I Al-Basher, Zun Yao Wang: Effect of parsley (Petroselinum crispum, Apiaceae) juice against cadmium neurotoxicity in albino mice (Mus Musculus) (2016), Part of Springer Nature,
Komentarze
Prześlij komentarz