Resweratrol to polifenol, który najczęściej kojarzy się nam z czerwonym winem i winogronami. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który m.in. opóźnia śmierć komórek nabłonkowych soczewki zapobiegając powstawaniu zaćmy. Związek ten występuje w wielu roślinach, w tym w orzeszkach ziemnych. Tylko, czy są to satysfakcjonujące ilości?
Amerykańscy naukowcy z Karoliny Północnej porównali zawartość resweratrolu w winach i 15 odmianach arachidów z różnych regionów świata. W tym badaniu stwierdzono, iż w fistaszkach obecność resweratrolu wahała się od 0,02 do 1,79 mikrog/g, natomiast w winach 0,6-8,0 mikrog/ml. I takich rozbieżności należało się spodziewać, ponieważ zawartość związków aktywnych w roślinach zależy od wielu czynników m.in. strefy klimatycznej, pogody panującej w czasie wegetacji, składu gleby, a nawet wykonywanych zabiegów agrotechnicznych. Arachidy w tym porównaniu wypadły dobrze, więc warto je wprowadzić do diety zapobiegającej powstawaniu zaćmy, tym bardziej że zawierają jeszcze jeden cenny dla oczu składnik – koenzym Q10.
Sanders TH, McMichael RW Jr, Hendrix KW: Occurrence of resveratrol in edible peanuts (2000), Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Amerykańscy naukowcy z Karoliny Północnej porównali zawartość resweratrolu w winach i 15 odmianach arachidów z różnych regionów świata. W tym badaniu stwierdzono, iż w fistaszkach obecność resweratrolu wahała się od 0,02 do 1,79 mikrog/g, natomiast w winach 0,6-8,0 mikrog/ml. I takich rozbieżności należało się spodziewać, ponieważ zawartość związków aktywnych w roślinach zależy od wielu czynników m.in. strefy klimatycznej, pogody panującej w czasie wegetacji, składu gleby, a nawet wykonywanych zabiegów agrotechnicznych. Arachidy w tym porównaniu wypadły dobrze, więc warto je wprowadzić do diety zapobiegającej powstawaniu zaćmy, tym bardziej że zawierają jeszcze jeden cenny dla oczu składnik – koenzym Q10.
Sanders TH, McMichael RW Jr, Hendrix KW: Occurrence of resveratrol in edible peanuts (2000), Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Komentarze
Prześlij komentarz