Bakłażan: nie chroni przed miażdżycą?

bakłażany jajokrzewu - srogi zawód
Bakłażany uprawiam w swoim ogrodzie pod gołym niebem, więc często je jemy i tego, co odkryli brazylijscy naukowcy kompletnie się nie spodziewałam.

Zbadali oni wpływ oberżyny na stres oksydacyjny oraz arterogenezę u myszy, a inspiracją do przeprowadzenia doświadczenia była medycyna ludowa stosująca to smaczne warzywo m.in. do obniżania złego cholesterolu. Zwierzęta przez 12 tygodni karmiono paszą z dodatkiem bakłażana i przeszły w tym czasie cykl skomplikowanych badań medycznych. Ich wynik to dla mnie klęska, ponieważ nie lubię pisać źle o warzywach. Okazało się, że ekstrakt miał m.in. wysoki poziom histaminy, zwiększył poziom stresu oksydacyjnego i w ogóle nie zapobiegał rozwojowi miażdżycy. Ogromna szkoda.

Żródło:

Botelho FV, Eneas LR, Cesar GC, Bizzotto CS, Tavares E, Oliveira FA, Gloria MB, Silvestre MP, Arantes RM, Alvarez-Leite JI: Effects of eggplant (Solanum melongena) on the atherogenesis and oxidative stress in LDL receptor knock out mice (LDLR(-/-)) (2004), Food and Chemical Toxicology.

Komentarze