Buraki: hamują kamienie

Kto cierpi na kamicę może okazać się wielkim zwycięzcą, jeśli będzie jadł czerwone buraki, bowiem jak wykazują badania wodne ekstrakty z liści i korzeni hamują powstawanie oraz wzrost kamieni szczawianowych.

Wykazano to doświadczalnie in vitro. Zarodki kamieni hodowano w wodnych ekstraktach oddzielnie z korzeni i liści o różnych stężeniach. Obserwowano ich wzrost za pomocą najnowszej aparatury. Użyte roztwory nie sprzyjały krystalizacji szczawianów, a jeśli już naukowcy użyli zarodków kamieni, to hamowały ich agregację i wzrost. A który był skuteczniejszy? Zdecydowanym czempionem był ekstrakt z korzeni. Zdaniem badaczy ekstrakt z korzeni buraka ma doskonały potencjał jako środek moczopędny i hamujący powstawanie kamieni, sugerują także prowadzenie dalszych prac nad wykryciem, które konkretnie związki z tego smakowitego warzywa są odpowiedzialne za te efekty. I dopóki ich nie znajdą warto jeść buraki w każdej postaci. 

Żródło:
Saranya R, Geetha N: Inhibition of calcium oxalate (CaOX) crystallization in vitro by the extract of beet root (Beta Vulgais L.) (2014), International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Komentarze