Na całym świecie trwają poszukiwania roślin, które tanio, skutecznie i bez działań niepożądanych zwalczałyby różnymi metodami zmorę ludzkości – otyłość. Jedną z nich jest ograniczenie apetytu. I tak do kanadyjskiej pracowni trafił doskonale znany i smakowity groch żółty. Uczeni z Calgary udowodnili jeszcze jedną jego bezcenną zaletę: groch posiada zdolność hamowania apetytu.
W przeprowadzonym badanu uczestniczyły osoby z nadwagą w wieku 29-59 lat. Część z nich otrzymywała codziennie przez 12 tygodni 15 g porcję włókna z nasion grochu, a efekt? Nie zmieniając swoich przyzwyczajeń żywieniowych ani nie ćwicząc straciły prawie 0,5-1 kg, natomiast uczestnicy przyjmujący placebo – przytyli. Co ważne w grupie zażywającej groch nastąpiło tłumienie apetytu. Jak to naukowcy obliczyli? Ochotnicy mieli do dyspozycji darmowy bufet i w końcowej fazie eksperymentu osoby konsumujące groch dobrowolnie rezygnowały z ok. 16 proc. kalorii. Uczeni wykonywali również inne badania m.in. kontrolowali różne wskaźniki biomedyczne, przeanalizowali skład mikroflory jelitowej i jak stwierdzili korzyści metaboliczne z konsumowania żółtego grochu są znaczne.
W przeprowadzonym badanu uczestniczyły osoby z nadwagą w wieku 29-59 lat. Część z nich otrzymywała codziennie przez 12 tygodni 15 g porcję włókna z nasion grochu, a efekt? Nie zmieniając swoich przyzwyczajeń żywieniowych ani nie ćwicząc straciły prawie 0,5-1 kg, natomiast uczestnicy przyjmujący placebo – przytyli. Co ważne w grupie zażywającej groch nastąpiło tłumienie apetytu. Jak to naukowcy obliczyli? Ochotnicy mieli do dyspozycji darmowy bufet i w końcowej fazie eksperymentu osoby konsumujące groch dobrowolnie rezygnowały z ok. 16 proc. kalorii. Uczeni wykonywali również inne badania m.in. kontrolowali różne wskaźniki biomedyczne, przeanalizowali skład mikroflory jelitowej i jak stwierdzili korzyści metaboliczne z konsumowania żółtego grochu są znaczne.
Żródłó:
Lambert JE, Parnell JA, Tunnicliffe JM, Han J, Sturzenegger T, Reimer RA: Consuming yellow pea fiber reduces voluntary energy intake and body fat in overweight/obese adults in a 12-week randomized controlled trial (2017), Clinical Nutrition.
Lambert JE, Parnell JA, Tunnicliffe JM, Han J, Sturzenegger T, Reimer RA: Consuming yellow pea fiber reduces voluntary energy intake and body fat in overweight/obese adults in a 12-week randomized controlled trial (2017), Clinical Nutrition.
Komentarze
Prześlij komentarz