Kolendra: nie lubi kamicy żółciowej

Każdy, kto cierpiał na kamicę żółciową powinien w swoim ogrodzie wygospodarować grządkę dla kolendry, aby zapobiegać nawrotom choroby. Jej nasiona to ceniona na świecie przyprawa, u nas trochę za mało popularna. Według pakistańskich uczonych obniża ona poziom cholesterolu w żółci oraz zmniejsza zawartość soli żółciowych, a to właśnie wysycenie żółci cholesterolem jest jedną z przyczyn wytrącania się kamieni.

To, co zdumiewa w przeprowadzonym doświadczeniu na myszach, to łatwość z jaką naukowcy wywołali u zwierząt kamicę. Wystarczyło karmić je przez 8 tygodni dietą wysokotłuszczową z dodatkiem cholesterolu i kwasu cholowego. Leczono je grubo zmielonymi nasionami kolendry, które stanowiły 10 proc. karmy. Takiego dodatku żaden człowiek nie wytrzymałby, dlatego eksperyment zakończono propozycją kontynuowania prac nad wyizolowaniem składników odpowiedzialnych za dobroczynne działanie zapobiegające tworzeniu kamieni żółciowych. I dopóki nie zostaną one zidentyfikowane warto stosować kolendrę w ilościach przyprawowych. 

Żródło:

Qaiser Jabeen: Pharmacological Evaluation of Coriander Seeds against High Fat Diet-Induced Cholelithiasis, (2018), Advanced Research in Gastroenterology and Hepatology.

Komentarze