Ogórki melonowe: unikalne, smakowite

Ogórki melonowe zaskakują swoim wyglądem: są jasnozielone z matową skórką, żebrowane. Mam wrażenie, że z nimi lepiej smakuje kanapka i zadziwiają, kiedy wynurzają się jak gwiazdki śniegu ze śmietany z mizerii. Moim zdaniem mają tylko jedną wadę: nie nadają się do kiszenia m.in. ze względu na swoją wielkość, no i tracą chrupkość.
wdzięczne w uprawie 
Za to są bardzo łatwe w uprawie. Wymagania mają podobne do innych odmian: lubią ziemię żyzną, o pH bliskim obojętnego, potrzebują słonecznego stanowiska.
i smakowite 
Wysiewam je w „ogórkowych” terminach gniazdowo po 3 nasiona. Potrzebują nieco więcej miejsca niż gruntowe. Podlewam i co 2 tygodnie nawożę głównie ziołowymi gnojówkami. Zbieram owoce niedojrzałe, najczęściej do 10 cm. Zauważyłam, że dłużej owocują niż „zwykłe”. Są również bardziej odporne na mączniaki, ale muszę przyznać, że profilaktycznie pryskam je rozcieńczonym tłustym mlekiem.

Już na początku owocowania wybieram kilka z przeznaczeniem na nasiona i w końcu sezonu długość niektórych przekracza pół metra!

Komentarze