Pigwa: kontra zakrzepica

Nasza medycyna tradycyjna stosowała liście wierzby, jeżyn do zapobiegania chorobom krążenia w tym zakrzepicy, zaś Chińczycy odkryli owoce pigwy. I właśnie międzynarodowy zespół naukowców postanowił porównać skuteczność „naszej” aspiryny z siłą wyciągów wodnych z owoców pigwy.

Zwierzętami doświadczalnymi były myszy oraz szczury. Z pewnością nie było to dla nich miłe doznanie, ponieważ badano m.in. czas krzepnięcia krwi z tętnicy szyjnej, wykonywano cięcie ogonowe, obliczano wskaźniki śmiertelności w zakrzepicy płucnej. U zwierząt sztucznie wywołano tę chorobę i leczono 3 różnymi stężeniami ekstraktów z pigwy oraz jedną dawką aspiryny. Który lek zwyciężył? W przypadku pigwy wszystko zależało od ilości preparatu na 1 kg masy ciała zwierzęcia. Np. śmiertelność zwierząt przy zatorze płucnym obniżyła się przy niższych stężeniach o 27 i 40 proc., ale przy wyższym wyniosła 53 proc., dla aspiryny 47 proc. Farmaceuci zakończyli eksperyment wnioskiem, iż pigwa jest skutecznym środkiem zwalczającym zakrzepicę oraz propozycją, aby rozpocząć badania kliniczne i dopóki nie zostaną one zrealizowane warto pojadać pigwę, lecz dowodzi to doświadczenie w umiarkowanych ilościach. 


Żródło:
Zhou W, Abdurahman A, Umar A, Iskander G, Abdusalam E, Berke B, Begaud B, Moore N: Effects of Cydonia oblonga Miller extracts on blood hemostasis, coagulation and fibrinolysis in mice, and experimental thrombosis in rats (2014), Journal of Ethnopharmacology.

Komentarze