Topola czarna: pąki hamują starzenie skóry

Rzadko kto lubi topole zwłaszcza w czasie kwitnienia i sporadycznie bywają one wysadzane w prywatnych ogrodach, tymczasem okazuje się, że jest to rarytas, na który czeka m.in. starzejąca się skóra.

Dzięki francuskim uczonym wiemy już, że pąki topoli czarnej zawierają związki fenolowe o silnych właściwościach przeciwutleniających i że stanowią one ok. 3,5 proc. ich suchej masy. Wśród nich najcenniejsze są kwasy kofeinowy oraz p-kumarynowy. Dowiedzieliśmy się także, że ekstrakt z pączków posiada właściwości przeciwzmarszczkowe.

Badanie, które doprowadziło do tych wniosków wykonano na ludzkich komórkach skóry. Ekstrakt z pąków topoli m.in. wpływał na geny zaangażowane w ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, wzmacniał odpowiedź zapalną i ułatwiał odnowę komórkową, a w konsekwencji opóźniał starzenie skóry. 


Żródło:

Dudonne S, Poupard P, Coutiere P, Woillez M, Richard T, Merillon JM, Vitrac X: Phenolic composition and antioxidant properties of poplar bud (Populus nigra) extract: individual antioxidant contribution of phenolics and transcriptional effect on skin aging (2011), Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Komentarze