Fasola adzuki: kontroluje wagę

Japońscy naukowcy doświadczalnie wykazali, iż czarna fasola adzuki obniża masę ciała u szczurów. I to byłaby dobra wiadomość, gdyby nie fakt, iż zwierzęta karmiono ekstraktem, którego otrzymanie w potrzebnych ilościach w domu jest trudne. Był on uzyskany z wody pozostałej z gotowania nasion i wysuszony. Dlaczego więc o niej piszę? Aby przypomnieć o adzuki i i zachęcić do częstej konsumpcji, ponieważ korzyści organizm może odnieść wiele. Zawiera ona m.in. antocyjan, który – również wykazano to doświadczalnie – obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Polifenole z niej poprawiają metabolizm oraz profil tłuszczowy.

Nie do pogardzenia jest jej pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ - tym razem koreańscy badacze – na myszach ocenili jej wpływ na stłuszczoną wątrobę, czyli taką w której ponad 5 proc. stanowi zgromadzony tłuszcz upośledzający funkcjonowanie organu.
Zwierzęta karmili dietą wysokotłuszczową z 10 lub 20 proc. dodatkiem nasion przez 10 tygodni. Po tym czasie obniżyły się poziomy m.in. glukozy, cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niej w mniejszym stopniu gromadził się tłuszcz, a nawet stwierdzono pozytywny wpływ na łagodzenie skutków stresu oksydacyjnego.

W badania nad tą fasolą włączył się również zespół uczonych chińskich. Czy ich wyniki były inne? Gdyby tak się stało, to byłaby porażka chińskiej medycyny tradycyjnej wykorzystującej adzuki do kontroli wagi już od dynastii Tang. Na szczęście do tego nie doszło, ponieważ badacze potwierdzili wszystkie prozdrowotne wyżej wymienione zalety: tłuszcz wyraźnie przegrywał z fasolą. Jak ona działa? Wpływa m.in. na geny i w konsekwencji na niektóre enzymy związane z trawieniem tłuszczy m.in. na lipazę trzustkową, częski czemu są gorzej strawione i wydalane z kałem.

Żródła:

Kim S, Hong J, Jeon R, Kim HS: Adzuki bean ameliorates hepatic lipogenesis and proinflammatory mediator expression in mice fed a high-cholesterol and high-fat diet to induce nonalcoholic fatty liver disease (2016), Nutrition Research.

Liu R, Zheng Y, Cai Z, Xu B: Saponins and Flavonoids from Adzuki Bean ( Vigna angularis L.) Ameliorate High-Fat Diet-Induced Obesity in ICR Mice (2017), Frontiers in Pharmacology.

Komentarze