![]() |
wschodzący fasolnik w moim ogrodzie |
I z tym problemem rozprawili się nigeryjscy badacze przeprowadzając doświadczenie, które ułatwiło mi życie. Uczestniczyło w nim 448 losowo wybranych osób, zapytano je jak reagują ich organizmy po obiedzie z tym bardzo popularnym w Afryce warzywie i tylko niespełna 1/3 nie miała żadnych sensacji, a pozostali – mieli np. łagodny dyskomfort. Wówczas naukowcy przygotowali potrawy stosując różne metody obróbki kulinarnej i okazało się, że najmniej wzdęć powodowały obłuszczone nasiona i gotowane ciśnieniowo. Ten pierwszy warunek trochę mnie rozczarował, ponieważ zwykle w warzywach i owocach najcenniejsze substancje znajdują się właśnie w łupinkach. Na szczęście jemy nie tylko nasiona, lecz i całe, niedojrzałe stragi jak fasolkę szparagową.
Żródła:
Weththasinghe P, Liyanage R, Vidanarachchi J, Perera O, Jayawardana B: Hypocholesterolemic and Hypoglycemic Effect of Cowpea (Vigna Unguiculata L. Walp) Incorporated Experimental Diets in Wistar Rats (Rattus Norvegicus) (2014), Science Procedia.
Ndubuaku VO, Uwaegbute AC, Nnanyelugo DO: Flatulence and other discomforts associated with consumption of cowpea (Vigna unguiculata) (1989), Appetite.
Komentarze
Prześlij komentarz