Pasternak: zapomniany, smaczny i łatwy w uprawie

Dlaczego w ogrodzie mam grządkę pasternaku? To, że smakuje jest oczywiste, że jest zdrowy – także. Ma on inną bardzo rzadką wśród owoców i warzyw zaletę, ponieważ przyspiesza opalanie i z tej właściwości, szczególnie zimą i wczesną wiosną, korzystają młodsi członkowie mojej rodziny domagając się go na talerzu. Niestety, u niektórych osób substancje czynne nasilające pigmentację skóry wywołują uczulenie.

2-tygodniowy pasternaczek 

Pasternak jest warzywem dwuletnim o korzeniu tak podobnym do pietruszki, że w tym roku, kiedy jej ceny są wysokie, bywa sprzedawany jako podróbka pietruszki, Jego uprawa jest bardzo łatwa, Wysiewam go jako jedno z pierwszych warzyw m.in. z bobem, szpinakiem, pietruszką na przełomie marca i kwietnia w rowki o głębokości ok. 2 cm. Wschodzi bardzo długo, zdarza się, że nawet 3 tygodnie, przerywam przeznaczając na 1 roślinkę 5 cm. Młode siewki są odporniejsze np. od bobu na przymrozki i przeżyją jeszcze w temperaturze -5 st. C. Później tylko pielę, podlewam i co 2-3 tygodnie nawożę własnoręcznie sporządzonymi gnojówkami. Zbiory rozpoczynam od końca września. Część pasternaku na zimowe zapasy zostawiam na grządkach. Zawsze 3-4 rośliny przeznaczam na nasiona i mam ich zdecydowanie za dużo jak na moje potrzeby, ale chodzi mi o to by choć trochę były zróżnicowane.

biedronka azjatycka na  kwiatach pasternaku
Czy mam wysokie plony? Przyznam, że nie zawsze, a winna jest temu zbyt wysoka temperatura latem, bo on z trudem znosi tropikalne upały. Wymaga zagonika słonecznego, żyznego o przepuszczalnej glebie i odczynie obojętnym. Zbiory uszczupla również robactwo, wszystko co niszczy korzenie rzodkiewek, rzep, podgryza i mój pasternak. Usiłuję się bronić przed tym wysiewając go na grządkach, na których wcześniej nie rosło żadne warzywo korzeniowe. Przepędzam też mrówki i nie łapię oddechu nawet, gdy kwitnie, gdyż wtedy atakują baldachy mszyce, ale te „uroki” zna każdy działkowiec prowadzący ekologiczny warzywnik.

Komentarze