Rozmaryn: super przyprawa do kontroli wagi

Dlaczego piszę o rozmarynie? Ponieważ Polacy – jak dowodzą statystyki – używają bardzo mało przypraw, mimo ich bogactwa smaków i potencjalnego źródła zdrowia. Jakie ma rozmaryn? Np. stosunkowo niedawno odkryto w badaniach na zwierzętach, iż ogranicza przyrost wagi oraz zapobiega stłuszczeniu wątroby, a zrobili to szwajcarscy naukowcy. W swoim eksperymencie przez 50 dni karmili dietą wysokotłuszczową myszy i części z nich podawano różne dawki ekstraktów z liści rozmarynu. W tym czasie wnikliwie badano różne parametry biochemiczne związane z otyłością oraz monitorowano ich masę ciała. Wynik? U myszy leczonych rozmarynem odnotowano znaczące – jak podkreślili badacze – zmniejszenie masy ciała oraz ograniczony przyrost tkanki tłuszczowej. Co w takim razie działo się z tłuszczem przyjmowanym w pokarmie? Okazało się, że był wydalany z kałem. Uczeni wyrazili pogląd, iż jest to prawdopodobnie efekt hamowania enzymu trawiennego lipazy trzustkowej.

Hiszpańscy naukowcy także dociekali, czy za owo dobroczynne działanie odpowiada lipaza w żołądku i jelitach. W 64-dniowym doświadczeniu wykorzystano samice szczurów chude i otyłe. Trochę wycierpiały, ponieważ przeszły cykl skomplikowanych i pracochłonnych badań, lecz dzięki temu wiadomo, że rozmaryn rzeczywiście zmniejszył w obu grupach wagę ciała, lecz – niestety – nie miał wpływu na ograniczenie apetytu. U zwierząt przyjmujących ekstrakt stwierdzono m.in. obniżone poziomy trójglicerydów, cholesterolu i insuliny i – co ciekawe – lepsze wyniki miały zwierzęta szczupłe. I tutaj rozmaryn hamował lipazę, a efektem było ograniczone wchłanianie tłuszczów.

Czy rozmaryn działa w podobny sposób na ludzi? Częściowo na to pytanie odpowiedziało doświadczenie kliniczne wykonane przez międzynarodowy zespół naukowców z Egiptu i Syrii. Uczestniczyło w nim 48 kobiet i mężczyzn, których podzielono na grupy stosujące 2 g, 5 g lub 10 g suszonych liści rozmarynu codziennie przez 4 tygodnie. We wszystkich grupach otrzymujących tę przyprawę znacząco obniżyły się poziomy glukozy, cholesterolu całkowitego oraz tójglicerydów. Najlepsze wyniki miały osoby zażywające najwyższą dawkę przyprawy.

Komentarze