Wielu sportowców zaczyna dzień od soku z selerów i nic dziwnego, ponieważ m.in. ogranicza gromadzenie kryształów kwasu moczowego w stawach, a mocnych naukowych dowodów na to dostarczyli irańscy badacze. W doświadczeniu posłużyli się całym selerem, który najpierw ususzono, zmielono i ekstrahowano z niego 70 proc. etanolem związki aktywne, następnie ów rozpuszczalnik odparowano pozostawiając samą kwintesencję selera. Jest to skomplikowana praco- i czasochłonna metoda, lecz aby skorzystać z dobrodziejstw selera można iść na skróty i po „sportowemu”: pić sok, jeść sałatki i surówki jak najczęściej. Ale czy wszyscy mogą sobie na to pozwolić? Trzeba pamiętać o innych właściwościach warzywa dla niektórych osób leczniczych, a dla części kłopotliwych np. obniża on ciśnienie, wpływa na krzepliwość krwi.
Zaś powracając do eksperymentu, to szczurom podawano ów proszek i analizowano jego oddziaływanie m.in. na poziom enzymów wątrobowych dehydrogenazy ksantynowej i oksydazy ksantynowej, mierzono stężenia kwasu moczowego w surowicy. Już po 2 tygodniach poziom tego ostatniego znacznie obniżył się, a siła zjawiska zależała od zastosowanej dawki. Seler również pozytywnie wpłynął pracę wątroby oraz utlenianie tłuszczów w tym narządzie. Wniosek naukowców? Seler powinien być składnikiem żywności funkcjonalnej m.in. w dnie moczanowej.
Zaś powracając do eksperymentu, to szczurom podawano ów proszek i analizowano jego oddziaływanie m.in. na poziom enzymów wątrobowych dehydrogenazy ksantynowej i oksydazy ksantynowej, mierzono stężenia kwasu moczowego w surowicy. Już po 2 tygodniach poziom tego ostatniego znacznie obniżył się, a siła zjawiska zależała od zastosowanej dawki. Seler również pozytywnie wpłynął pracę wątroby oraz utlenianie tłuszczów w tym narządzie. Wniosek naukowców? Seler powinien być składnikiem żywności funkcjonalnej m.in. w dnie moczanowej.
Żródło:
Dolati K, Rakhshandeh H, Golestani M, Forouzanfar F, Sadeghnia R, Sadeghnia H: Inhibitory Effects of Apium graveolens on Xanthine Oxidase Activity and Serum Uric Acid Levels in Hyperuricemic Mice (2018), Nutrition and Food Science.
Dolati K, Rakhshandeh H, Golestani M, Forouzanfar F, Sadeghnia R, Sadeghnia H: Inhibitory Effects of Apium graveolens on Xanthine Oxidase Activity and Serum Uric Acid Levels in Hyperuricemic Mice (2018), Nutrition and Food Science.
Komentarze
Prześlij komentarz