Seler: wspomaga stawy

Wielu sportowców zaczyna dzień od soku z selerów i nic dziwnego, ponieważ m.in. ogranicza gromadzenie kryształów kwasu moczowego w stawach, a mocnych naukowych dowodów na to dostarczyli irańscy badacze. W doświadczeniu posłużyli się całym selerem, który najpierw ususzono, zmielono i ekstrahowano z niego 70 proc. etanolem związki aktywne, następnie ów rozpuszczalnik odparowano pozostawiając samą kwintesencję selera. Jest to skomplikowana praco- i czasochłonna metoda, lecz aby skorzystać z dobrodziejstw selera można iść na skróty i po „sportowemu”: pić sok, jeść sałatki i surówki jak najczęściej. Ale czy wszyscy mogą sobie na to pozwolić? Trzeba pamiętać o innych właściwościach warzywa dla niektórych osób leczniczych, a dla części kłopotliwych np. obniża on ciśnienie, wpływa na krzepliwość krwi.

Zaś powracając do eksperymentu, to szczurom podawano ów proszek i analizowano jego oddziaływanie m.in. na poziom enzymów wątrobowych dehydrogenazy ksantynowej i oksydazy ksantynowej, mierzono stężenia kwasu moczowego w surowicy. Już po 2 tygodniach poziom tego ostatniego znacznie obniżył się, a siła zjawiska zależała od zastosowanej dawki. Seler również pozytywnie wpłynął pracę wątroby oraz utlenianie tłuszczów w tym narządzie. Wniosek naukowców? Seler powinien być składnikiem żywności funkcjonalnej m.in. w dnie moczanowej. 


Żródło:

Dolati K, Rakhshandeh H, Golestani M, Forouzanfar F, Sadeghnia R, Sadeghnia H: Inhibitory Effects of Apium graveolens on Xanthine Oxidase Activity and Serum Uric Acid Levels in Hyperuricemic Mice (2018), Nutrition and Food Science.

Komentarze