Ani surowy sok ani gotowane ziemniaki nie działają zabójczo na bakterie Escherichia coli, Bacillus cereus i Pseudomonas aeruginosa. A przynajmniej wówczas, gdy są one hodowane na szalkach w laboratorium. Co innego, gdy przejdą przez procesy trawienne naszego organizmu. Jak dowodzi eksperyment wykonany przez włoskich badaczy dopiero pod wpływem trawienia ograniczają rozwój tych trzech bakterii. A jeszcze ważniejsza jest wiadomość, iż nabierają właściwości antynowotworowych m.in. przeciwko rakowi okrężnicy i raka sutka. A wniosek naukowców? Należy je jeść jak najczęściej dla zdrowia.
Żródło:
Ombra MN, Fratianni F, Granese T, Cardinale F, Cozzolino A, Nazzaro F: In vitro antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of purple potato extracts (Solanum tuberosum cv Vitelotte noire) following simulated gastro-intestinal digestion (2015), Natural Product Research.
Ombra MN, Fratianni F, Granese T, Cardinale F, Cozzolino A, Nazzaro F: In vitro antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of purple potato extracts (Solanum tuberosum cv Vitelotte noire) following simulated gastro-intestinal digestion (2015), Natural Product Research.
Komentarze
Prześlij komentarz