Karczoch: może chronić przed ołowiem

Zimą martwimy się smogiem, teraz mamy okazję trochę z nim powalczyć, a właściwie z jego jednym składnikiem - ołowiem - zatruwającym nasze organizmy. Naukowcy z Iranu z Shahrekord University of Medical Sciences podpowiadają, że można to osiągnąć dzięki karczochom. Przeprowadzili eksperyment z udziałem szczurów, które karmili m.in. dietą zawierającą ołów i analizowali różne aspekty ich biochemicznego życia np. poziomu trójglicerydów, profilu lipidowego, licznych enzymów, wykonano histopatologię wątroby. Jakie były wyniki? U zwierząt otrzymujących ekstrakt z karczochów stwierdzono mniejsze stężenie ołowiu we krwi. Dlaczego? Ponieważ jego liście obfitują w różne związki aktywne, w tym m.in. przeciwutleniacze o właściwościach chelatujących przyczyniających się do zmniejszania ołowiu w krwiobiegu i zatruwania organizmu. A czy tylko karczoch ma takie nadzwyczajne działanie? Nie, takich warzyw jest więcej.

Komentarze