Marchew: który kolor uprawiać dla zdrowia?

Jeszcze w średniowieczu najpopularniejsza była marchew biała, obecnie mamy do wyboru jeszcze żółtą, pomarańczową, purpurową, fioletową. Każdy, komu na sercu leży dobro rodziny powinien poznać z badaniem, przeprowadzonym w University of Queensland. Dla dobra nauki zespół australijskich naukowców podjął się leczenia szczurów karmionych dietami wysokowęglowodanową i wysokotłuszczową sokiem z marchwi fioletowej i porównał ją z wyizolowanym beta-karotenem. Czy to się udało? Organizmy zwierząt po takim zabójczym odżywianiu były w opłakanym stanie m.in. cierpiały na zwłóknienie serca i wątroby, gnębiło ich nadciśnienie, rozwinęła się otyłość brzuszna. Po 8 tygodniowym przyjmowaniu soku z fioletowej marchwi uczonym udało się osłabić lub rozpocząć proces odwracania niekorzystnych zmian. Sok z fioletowej marchwi był skuteczny w przeciwieństwie do beta-karotenu, który np. nie zahamował sztywności serca czy odkładania tłuszczu w wątrobie. Za wszystkie pozytywne prozdrowotne zmiany odpowiedzialne były antocyjany, ciemne barwniki z fioletowej marchewki.

Kolor korzenia marchwi wynika z odmiennego składu chemicznego i wysiewając ją w swoim ogrodzie można dobrać do potrzeb prozdrowotnych rodziny, np. pomarańczowe obfitują w karoteny, żółta wzbogaci nas potężną dawką luteiny dla oczu, fioletowe w dobroczynne antocyjany.

Literatura:

Poudyal H, Panchal S, Brown L: Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome, Br J Nutr. 2010.

Komentarze