Nie przepadam za szpinakiem, lecz nadeszła pora to przemyśleć i poświęcić kilka eksperymentów na wyczarowanie własnego przepisu na cudownie smakującą potrawę i przede wszystkim trochę grządek. Powód? Szpinak ratuje stawy i nie ma co do tego wątpliwości po eksperymencie przeprowadzonym przez indyjskich naukowców z CSIR-Central Drug Research Institute. Zainteresowali się nim, ponieważ jest bardzo popularny nie tylko w Indiach, ale i na całym świecie, a dotychczas nie było badań dotyczących wpływu szpinaku na komórki chrząstki. Swój eksperyment przeprowadzili na szczurach, u których sztucznie wywołano zapalenie stawów, później leczono je przez 28 dni specjalnie przygotowanym ekstraktem. Efekty? W doświadczeniu prześledzono mnóstwo różnych parametrów łącznie z ekspresją genów, które wyzwolił szpinak. Najważniejsza wiadomość jest taka, że warzywo poprawiło o ponad 200 proc. stosunek objętości kości do objętości tkanki w wyniku czego nastąpiło złagodzenie choroby zwyrodnieniowej stawów, poprawiła się przestrzeń stawowa, zahamował zanik kłykci kości udowej i plateau piszczeli. Zwierzęta powoli odzyskiwały sprawność ruchową.
Literatura:
Choudhary D, Kothari P, Tripathi AK, Singh S, Adhikary S, Ahmad N, Kumar S, Dev K, Mishra VK, Shukla S, Maurya R, Mishra PR, Trivedi R: Spinacia oleracea extract attenuates disease progression and sub-chondral bone changes in monosodium iodoacetate-induced osteoarthritis in rats (2018), BMC Complementary and Alternative Medicine.
Literatura:
Choudhary D, Kothari P, Tripathi AK, Singh S, Adhikary S, Ahmad N, Kumar S, Dev K, Mishra VK, Shukla S, Maurya R, Mishra PR, Trivedi R: Spinacia oleracea extract attenuates disease progression and sub-chondral bone changes in monosodium iodoacetate-induced osteoarthritis in rats (2018), BMC Complementary and Alternative Medicine.
Komentarze
Prześlij komentarz