Nasza skóra ma mechanizmy obronne chroniące ją przed szkodliwym wpływem środowiska m.in. promieniowaniem UV, jednak zdarza się, iż one zawodzą. Konsekwencje dla zdrowia i urody są poważne np. nowotwory skóry lub przedwczesne zmarszczki.
Międzynarodowy hiszpańsko-włoski zespół naukowców sprawdził, czy mogą skórę wesprzeć truskawki obfitujące w silne przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym – są to głównie ciemne barwniki, antocyjany. W doświadczeniu wykorzystali ekstrakty z truskawek oraz ludzkie komórki, które wystawiono na promieniowanie UV. Czy truskawki chroniły materiał genetyczny komórek? Dały radę, a także przedłużały żywotność komórek. Czyli warto jeść dużo i często truskawki, aby przeciwdziałać niszczącemu działaniu promieniowania UV.
Giampieri F, Alvarez-Suarez JM, Tulipani S, Gonzales-Paramas AM, Santos-Buelga C, Bompadre S, Quiled JL, Mezzetti B, Battino M: Photoprotective potential of strawberry (Fragaria × ananassa) extract against UV-A irradiation
Międzynarodowy hiszpańsko-włoski zespół naukowców sprawdził, czy mogą skórę wesprzeć truskawki obfitujące w silne przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym – są to głównie ciemne barwniki, antocyjany. W doświadczeniu wykorzystali ekstrakty z truskawek oraz ludzkie komórki, które wystawiono na promieniowanie UV. Czy truskawki chroniły materiał genetyczny komórek? Dały radę, a także przedłużały żywotność komórek. Czyli warto jeść dużo i często truskawki, aby przeciwdziałać niszczącemu działaniu promieniowania UV.
Giampieri F, Alvarez-Suarez JM, Tulipani S, Gonzales-Paramas AM, Santos-Buelga C, Bompadre S, Quiled JL, Mezzetti B, Battino M: Photoprotective potential of strawberry (Fragaria × ananassa) extract against UV-A irradiation
damage on human fibroblasts (2012) J Agric Food Chem.
Komentarze
Prześlij komentarz