Arbuz: przepis na chiński xi-gua-mian

Trudno jest ocenić, czy wyhodowany lub kupiony arbuz jest dojrzały, ponieważ sprawdzanie dźwięku nie zawsze jest skuteczne w różnych odmianach. Co zrobić z niedojrzałym? Chińczycy przygotowują z nich bardzo popularną słodko-kwaśną przyprawę do mięs xi-gua-mian – coś na wzór naszej żurawiny. Jak? Najprościej jak się da i bez żadnych z naszych tradycyjnych przypraw do kiszonek, które z arbuza zrobiłyby parodię kiszonego ogórka i zabiły słodki aromat.

Przepis chiński:

składniki: niedojrzałe arbuzy im mniejsze tym lepsze, korzeń lukrecji ,sól, woda.

przygotowanie:

niedojrzałe arbuzy, które cienko obieramy, kroimy w słupki o 2 cm grubości i 3 cm długości, wkładamy do wiadra, zalewamy solanką (pół łyżki soli na litr wody), przykrywamy dociskając wieko czymś ciężkim np. kamieniem, aby kawałki owoców były stale zanurzone w roztworze i pozostawiamy na 3 dni. Następnie wylewamy solankę wraz z upuszczonym sokiem i natychmiast zalewamy wcześniej przygotowaną nową, mocniejszą - 1 łyżka soli na 1 litr wody, dodajemy lukrecję – 1 łyżkę, ponownie przykrywamy i dociskamy kamieniem. Po 2 tygodniach kiszenia w temperaturze pokojowej dodatek do mięs jest gotowy.

Komentarze