Arbuzy: chronią mózg

Nie będę rozpisywać się o spustoszeniach, jakie w organizmie czyni alkohol, gdyż bardziej mnie interesuje, czy można i jak ewentualnie tym nieszczęściom zdrowotnym zapobiegać. Miałam szczęście, ponieważ trafiłam na prace nigeryjskich naukowców, których interesowało podobne zagadnienie i postanowili to sprawdzić. W doświadczeniu wykorzystali sok z arbuzów i szczury. Owoce po prostu kupili na lokalnym targu, usunęli z nich skórkę oraz nasiona, zblendowali, odfiltrowali przez gazę. Przez 15 dni podawali go zwierzętom, a następnie zaaplikowali im dawkę etanolu, która powinna wywołać uszkodzenia mózgu i wątroby. Wynik? Sok z arbuza ochronił u szczurów obydwa narządy, co potwierdzono licznymi pomiarami biochemicznymi m.in. stężeń katalazy, glutationu. Mierzono im także masę mózgu, gdyż istnieje zależność między jego spożywaniem przez całe życie i utratą masy. Arbuz ochronił także wątrobę. Które składniki owocu mają taką moc? Nad tym w dalszym ciągu pracują uczeni i być może okaże się, odpowiedzialna jest jedna substancja z soku lub wiele wzajemnie uzupełniających się w dobroczynnym działaniu.

Literatura:

Oyenihi OR, Afolabi BA, Oyenihi AB, Ogunmokun OJ, Oguntibeju OO: Hepato- and neuro-protective effects of watermelon juice on acute ethanol-induced oxidative stress in rats (2016) Toxicol.Rep.

Komentarze