Wciąż przeszukujemy obce medycyny ludowe mając nadzieję na znalezienie tam skuteczniejszych niż nasze ziół. Tymczasem wiele z nich rośnie i u nas, np. głowienka pospolita (Prunella vulgaris) kompletnie niedoceniana przez nasze ziołolecznictwo, a w Chinach nazywana „chińskim ziołem” i stosowana tam przez tysiąclecia m.in. w tradycyjnej herbatce Guangdong. Współczesna nauka wciąż odkrywa jej nowe zastosowania np. całkiem niedawno, bo w 2017 r. zakończono eksperyment, w którym sprawdzano, czy głowienka pozytywnie wpływa na starzejący się mózg i jego funkcje poznawcze. Eksperyment przeprowadzono na szczurach. W trakcie jego trwania odnotowano m.in. hamowanie acetylocholinoesterazy, co może opóźniać starzenie mózgu, zmniejsza uszkodzenia komórek nerwowych i poprawia funkcje poznawcze. Potwierdzono także po raz kolejny jej silne działanie przeciwzapalne. Natomiast Koreańczycy eksperymentowali na myszach i używali standaryzowanej nalewki spirytusowej, która może być użyteczna w leczeniu chorób neurologicznych m.in. schizofrenii, Alzheimerze, zwiększaniu funkcji poznawczych.
O powiększającym się zainteresowaniu głowienką może też świadczyć włączenie jej do programu przez amerykańskie Centrum Badań nad Botanicznymi Suplementami Diety. Dopóki wszystkie prace nie zostaną ukończone nie można jej traktować jako panauceum na wszystkie schorzenia i zażywać jej w nadmiernych ilościach.
Literatura:
Qu Z, Zhang J, Yang H, Gao J, Liu C, Gao W: Prunella vulgaris L., an Edible and Medicinal Plant, Attenuates Scopolamine-Induced Memory Impairment in Rats (2017) , J Agric Food Chem.
Park SJ, Ahn Y, Lee HE, Hong F, Ryu JH: Standardized Prunella vulgaris var. lilacina Extract Enhances Cognitive Performance in Normal Naive Mice (2015), Phytother Res.
O powiększającym się zainteresowaniu głowienką może też świadczyć włączenie jej do programu przez amerykańskie Centrum Badań nad Botanicznymi Suplementami Diety. Dopóki wszystkie prace nie zostaną ukończone nie można jej traktować jako panauceum na wszystkie schorzenia i zażywać jej w nadmiernych ilościach.
Literatura:
Qu Z, Zhang J, Yang H, Gao J, Liu C, Gao W: Prunella vulgaris L., an Edible and Medicinal Plant, Attenuates Scopolamine-Induced Memory Impairment in Rats (2017) , J Agric Food Chem.
Park SJ, Ahn Y, Lee HE, Hong F, Ryu JH: Standardized Prunella vulgaris var. lilacina Extract Enhances Cognitive Performance in Normal Naive Mice (2015), Phytother Res.
Komentarze
Prześlij komentarz