Kiszone jabłuszka są smakowitym i oryginalnym dodatkiem do dań mięsnych.
Przepis:
zerwane jabłuszka myję, przebieram i wyrzucam robaczywe, nie kroję i nie usuwam gniazd nasiennych, ponieważ po dłuższym przechowaniu rozpadałyby się, nie obrywam szypułek. Jabłuszka są twarde i mocno cierpkie z powodu dużej zawartości garbników.
Solanka to łyżka soli rozpuszczona w litrze wody.
Przyprawy stosuję rozmaite. Najczęściej na 0,75 l słoik: 3 cm czubek gałązki rozmarynu i tyle samo melisy, 2 listki mięty, odrobinka cynamonu, aby nie przytłumiła, lecz wzmocniła aromaty poprzednich przypraw. Na dno słoika kładę przyprawy, ciasno układam jabłuszka i zalewam solanką. Kiszą się minimum 3 tygodnie.
Przepis:
zerwane jabłuszka myję, przebieram i wyrzucam robaczywe, nie kroję i nie usuwam gniazd nasiennych, ponieważ po dłuższym przechowaniu rozpadałyby się, nie obrywam szypułek. Jabłuszka są twarde i mocno cierpkie z powodu dużej zawartości garbników.
Solanka to łyżka soli rozpuszczona w litrze wody.
Przyprawy stosuję rozmaite. Najczęściej na 0,75 l słoik: 3 cm czubek gałązki rozmarynu i tyle samo melisy, 2 listki mięty, odrobinka cynamonu, aby nie przytłumiła, lecz wzmocniła aromaty poprzednich przypraw. Na dno słoika kładę przyprawy, ciasno układam jabłuszka i zalewam solanką. Kiszą się minimum 3 tygodnie.
Komentarze
Prześlij komentarz