Ogórki: stawy je kochają

Międzynarodowy zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Kamerunu oraz Indii oceniał skuteczność wodnego wyciągu z ogórków w terapii - bardzo mnie to zaskoczyło - choroby zwyrodnieniowej stawów. Schorzenie nasila się z wiekiem i tak naprawdę nie ma na nie lekarstwa, a najczęściej stosowane medykamenty przeciwbólowe i przeciwzapalne dają różne niepożądane skutki uboczne, m.in. dlatego praca ta jest wyjątkowo cenna. Pacjenci w tym doświadczeniu przyjmowali 2 razy dziennie przez pół roku ów przygotowany ekstrakt i skutki leczenia chorych kolan były rewelacyjne: zmniejszył się ból i sztywność stawu, powoli odzyskiwano sprawność fizyczną.

Kuracja ma tylko jeden mankament: w eksperymencie z udziałem ludzi testowano opatentowany ekstrakt, którego sami nie zrobimy w domu. Jedzmy więc jak najczęściej to smakowite warzywo, najlepiej z własnej, ekologicznej grządki. Związkami aktywnymi w ogórkach mającymi pozytywny wpływ na stawy są iminocukry o właściwościach m.in. przeciwzapalnych. I pamiętajmy, aby po ogórkach wzmocnić się także naturalną witaminą C, bowiem one troszkę uszczuplają jej przyswajanie.

Literatura:

Nash RJ, Azantsa BKG, Sharp H, Shanmugham V: Effectiveness of Cucumis sativus extract versus glucosamine-chondroitin in the management of moderate osteoarthritis: a randomized controlled trial, (2018), Clin Interv Aging.

Komentarze