Skrzyp: gnojówka, wyciągi wzmacniają warzywa


Legł mit, że krzem nie jest istotny w uprawie warzyw, a dowodzą tego liczne badania prowadzone w wielu pracowniach na całym świecie m.in. zainteresowało mnie jedno dotyczące mączniaka. Dlaczego? Ponieważ wydawało mi się, że moje ogórki, melony, cukinie, szpinak mogłyby owocować znacznie dłużej i dynie rosnąć jeszcze większe, gdyby nie mączniak, paskudny grzyb, zmniejszający moje plony i radość z ogródka. Chronię je ekologicznie opryskami z rozcieńczonego tłustego, świeżego mleka, które zawiera ponad 700 różnych kwasów tłuszczowych i któreś z nich (nie wiadomo, które) niszczą grzybnię, deformują zarodniki chroniąc rośliny. Zabieg nie eliminuje grzyba całkowicie – sprawdzono to praktycznie na uprawach i naukowo m.in. obserwując zachowanie grzyba pod mikroskopem elektronowym, lecz ogranicza chorobę. Szukałam więc innych, dodatkowych ekologicznych sposobów i okazuje się, że pomocny jest krzem.

Krzemu mam pod dostatkiem ze skrzypu i rdestu ptasiego, więc skorzystałam z naukowej podpowiedzi. Jak to działa? Po pierwsze krzem (jego związki) osiadając na liściach warzyw tworzy mechaniczną barierę zapobiegającą kiełkowaniu zarodników. W tym celu przygotowuję zwykły napar: 2 łyżki suszonego zioła lub 4 świeżego zalewam litrem wrzątku, odstawiam na 20 minut do naciągnięcia i ostudzenia, cedzę i już mam gotowy preparat do użycia. Jest to trochę kłopotliwe ze względu na częstość stosowania, gdyż robię to 2-3 razy w tygodniu, a zaczynam zazwyczaj w połowie sierpnia. Oprysk ten nie zwiększa ogólnej odporności warzyw na mączniaka, a jedynie tworzy na liściach zaporę. Natomiast ogólną odporność zwiększa gnojówka ze skrzypu.

Przygotowuję ją „na oko”: pół 10-litrowego wiadra napełniam świeżym skrzypem, fermentuje tydzień, mieszam raz dziennie przez 2-3 minuty i tą rozcieńczoną gnojówką podlewam warzywa szczególnie wrażliwe na mączniaka, rozpoczynam tydzień po wchodach i robię to co 2 tygodnie.

Literatura:

Liang Y, Sun WC, Si J, Romheld V: Effects of foliar- and root-applied silicon on the enhancement of induced resistance to powdery mildew in Cucumis sativus (2005), Plant Pathology,

Komentarze