Cebula: morderca grzybów

25 szczepów Candida sp., 18 Candida albicans, 25 Melanessezia furtur oraz 35 innych gatunków grzybów żyjących na naszej skórze zabijają wodne roztwory cebuli oraz czosnku. To ogromna moc przeciwgrzybicza kryjąca się w tych 2 warzywach. Wrażliwość na nie przebadali irańscy naukowcy z Tarbiat Modarress University. Z cebuli i czosnku sporządzili oddzielne roztwory wodne o różnych stężeniach, testowali je in vitro oraz porównywali ich siłę oddziaływania do ketokonazolu, popularnego i u nas leku przeciwgrzybiczego. Czy ów lek był czempionem? To zaskakujące, ale - nie. Przegrywał z najwyższymi stężeniami warzyw.

I nas to nie dziwi, ponieważ od wieków nasze zielarki stosowały cebulę w różnych kłopotach dermatologicznych, np. gotowana miazga cebuli nałożona na wrzody, ropne krostki, pryszcze przyspieszała ich "zbieranie" i bezbliznowe gojenie.

Literatura:

Shams-Ghahfarokhi M, Shokoohamiri MR, Amirrajab N, Moghadasi B, Ghajari A, Zeini F, Sadeghi G, Razzaghi-Abyaneh M: In vitro antifungal activities of Allium cepa, Allium sativum and ketoconazole against some pathogenic yeasts and dermatophytes (2006), Fitoterapia.

Komentarze