Gruszki wydają się być słodsze niż jabłka, prawda? Czy to oznacza, że zawierają więcej cukrów? Okazuje się, że nie - zwodzi nas smak. W gruszkach jest mniej cukrów, ale jednocześnie i mniej kwaśnych kwasów organicznych stąd wrażenie, że są słodsze. Gruszki nie tylko z tego powodu są przyzwoitym owocami nadającymi do odchudzania, ponieważ mają także grubą skórkę i komórki kamienne obfitujące w błonnik.
Chińscy naukowcy sprawdzili, czy wytłoki z gruszek mogą zapobiegać otyłości wywołanej dietą wysoko tłuszczową. Eksperyment wykonano na szczurach. W zasadzie przed doświadczeniem oczekiwano, że - jeśli gruszki będą sprzyjać odchudzaniu - to za sprawą dużych ilości błonnika pęczniejącego w naszym przewodzie pokarmowym i zapewniającego uczucie sytości. Jednak ten projekt badawczy przyniósł inne odkrycie: gruszki, owszem, zapobiegają otyłości, ale dlatego, że poprawiają strukturę mikroflory jelitowej. Dzięki nim wzrastała ilość bakterii pozytywnych i jednocześnie malała populacja firmicutów, czyli bakterii produkujących toksyny. Efekt prebiotyczny był silniejszy niż wpływ gruszek na hormon sytości lub metabolizm wątrobowy, które także przebadano.
Literatura:
Chang S, Cui X, Guo M, Tian Y, Xu W, Huang K, Zhang Y: Insoluble Dietary Fiber from Pear Pomace Can Prevent High-Fat Diet-Induced Obesity in Rats Mainly by Improving the Structure of the Gut Microbiota (2017), J Microbiol Biotechnol.
Chińscy naukowcy sprawdzili, czy wytłoki z gruszek mogą zapobiegać otyłości wywołanej dietą wysoko tłuszczową. Eksperyment wykonano na szczurach. W zasadzie przed doświadczeniem oczekiwano, że - jeśli gruszki będą sprzyjać odchudzaniu - to za sprawą dużych ilości błonnika pęczniejącego w naszym przewodzie pokarmowym i zapewniającego uczucie sytości. Jednak ten projekt badawczy przyniósł inne odkrycie: gruszki, owszem, zapobiegają otyłości, ale dlatego, że poprawiają strukturę mikroflory jelitowej. Dzięki nim wzrastała ilość bakterii pozytywnych i jednocześnie malała populacja firmicutów, czyli bakterii produkujących toksyny. Efekt prebiotyczny był silniejszy niż wpływ gruszek na hormon sytości lub metabolizm wątrobowy, które także przebadano.
Literatura:
Chang S, Cui X, Guo M, Tian Y, Xu W, Huang K, Zhang Y: Insoluble Dietary Fiber from Pear Pomace Can Prevent High-Fat Diet-Induced Obesity in Rats Mainly by Improving the Structure of the Gut Microbiota (2017), J Microbiol Biotechnol.
Komentarze
Prześlij komentarz