Marchew: ulubienica serca

Po 4 tygodniach u pacjentów, którym dodawano do diety codziennie suszony, zmielony korzeń marchewki w osoczu poziom cholesterolu spadł o ponad 40 proc., trójglicerydów o blisko 50 proc., zaś w wątrobie oba wskaźniki obniżyły się o blisko 40 proc. To rewelacyjne wyniki. Niestety, owymi pacjentami były myszy, ale można oczekiwać, że suszona marchewka podobnie będzie oddziaływała i na nasze organizmy.

Nie ma już wątpliwości, że związki aktywne marchewki chronią serce i przed miażdżycą tętnice. Jest to ich wspólne, wzajemnie się uzupełniające działanie. W przypadku tego smakowitego warzywa są to głównie błonnik i przeciwutleniacze, a wśród nich i witamina E, której po marchewkowej diecie więcej stwierdzono w sercu.

Literatura:

Nicolle C, Gueux E , Lab C , Jaffrelo L , Rock E , Mazur A , Amouroux P , Rémésy C: Lyophilized carrot ingestion lowers lipemia and beneficially affects cholesterol metabolism in cholesterol-fed C57BL/6J mice, (2004), Eur J Nutr.

Komentarze