Pomidory: czy warto łykać likopen?

Naukowcy z USA postawili postawili ważne dla nas pytanie - co jest skuteczniej zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: łykanie suplementów zawierających likopen, czy konsumpcja świeżych, pachnących, smakowitych pomidorów, źródła tego związku? Aby na nie odpowiedzieć prześledzili niemal wszystkie badania naukowe prowadzone na całym świecie. Było ich naprawdę sporo i uwzględniały różne aspekty m.in. wpływ obydwu na poziom cholesterolu, komórki śródbłonka, stan zapalny, ochronę przeciwutleniającą. Oczekiwałam jednoznacznej odpowiedzi i, niestety, nie otrzymałam takiej, gdyż wyniki wielu badań oraz eksperymentów nie były zgodne. Mimo dużego zaangażowania świata naukowego w rozwikłanie tego problemu, to okazuje się, iż zdaniem uczonych brak jest przekonujących, zdecydowanych dowodów naukowych na korzyść jednej ze "stron". Po przeanalizowaniu masy danych uznali jednak, iż na razie, na tym etapie wiedzy to świeże pomidory bardziej wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ oprócz likopenu zawierają mnóstwo innych cennych dla serca związków aktywnych.  

Literatura:

Burton-Freeman BM, Sesso HD:Whole Food versus Supplement: Comparing the Clinical Evidence of Tomato Intake and Lycopene Supplementation on Cardiovascular Risk Factors (2014), Adv Nutr.

Komentarze