Mączliki małe drobne, białe "pchełki" osłabiają warzywa wysysając z nich soki i obniżają plony, ale najgorsze jest to, że roznoszą różne choroby. Szczególnie upodobały sobie kapustne, ale spotkać można je niemal wszędzie np. na ogórkach. Chińscy naukowcy z Akademii Nauk Rolniczych proponują, by te ostatnie uprawiać w towarzystwie selerów. W swoim eksperymencie hodowali ogórki z różnymi odmianami selerów europejskich m.in. Juventus i Ventura oraz chińskich np. Jinnan i okazało się, że wszystkie płoszyły mączliki, ale w różnym stopniu. Najskuteczniej czyniły to chińskie. Dlaczego? Zawierały większe stężenia D-limonenu, β-mircenu i (E) -β-okimenu, które odstraszają mączliki.
Literatura:
Tu H, Qin Y: Repellent Effects of Different Celery Varieties in Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae) Biotype Q (2017), J Econ Entomol.
Literatura:
Tu H, Qin Y: Repellent Effects of Different Celery Varieties in Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae) Biotype Q (2017), J Econ Entomol.
Komentarze
Prześlij komentarz