W wielu zakątkach świata, w których uprawiane są arbuzy ich nasiona wykorzystywane są przez medycynę ludową do leczenia różnych chorób m.in. obrzęków, przy problemach z pęcherzem moczowym, nadciśnieniem. My je pod czas jedzenia skrupulatnie omijamy, a to błąd, gdyż są źródłem minerał, witamin, związków aktywnych. Na tyle bogatym, że w różnych pracowniach naukowych prowadzone są prace nad ich nowatorskim włączeniem do diety np. nigeryjscy uczeni proponują.:
- fermentować je, aby uzyskać przyprawę zbliżoną do popularnej afrykańskiej ogiri - pikantną o ostrym korzennym aromacie. W tradycyjnej kuchni nasiona arbuza suszy się na słońcu, następnie płucze, gotuje w wodzie z dodatkiem soli, odcedzone uciera w moździerzu i zawija w liście banana, aby przefermentowały w ciągu 5 dni. Ja zmodyfikowałam ten przepis na polską nutę i zawijam brązową papkę w liście chrzanu;
- do domowych wypieków dodawać mąkę z nasion arbuza. Przepis na nią jest prosty: nasiona mogą być suszone na słońcu lub w piekarniku, później prażone na patelni przez 20 minut w temperaturze 130 st. C i na końcu mielone. W wypiekach zwiększają zawartość białka i tłuszczów, a zmniejszają węglowodanów, czyli samo zdrowie;
- zmiażdżone w moździerzu z łyżką gęstej śmietany wspaniale odżywiają i nawilżają skórę.
- no i pamiętajmy, że jest to dobry środek wzmacniający np. w czasie grypy, przeziębień.
Źródło m.in.:
Fatimat O. Adebayo FO, Obiekezie SO: Assessment of Starter Cultu reFermented Condiments Made from Seeds of Citrullus lanatus (2018) South Asian Journal of Research in Microbiology
- fermentować je, aby uzyskać przyprawę zbliżoną do popularnej afrykańskiej ogiri - pikantną o ostrym korzennym aromacie. W tradycyjnej kuchni nasiona arbuza suszy się na słońcu, następnie płucze, gotuje w wodzie z dodatkiem soli, odcedzone uciera w moździerzu i zawija w liście banana, aby przefermentowały w ciągu 5 dni. Ja zmodyfikowałam ten przepis na polską nutę i zawijam brązową papkę w liście chrzanu;
![]() |
kwiaty chrzanu o miodowym, słodkim zapachu |
- zmiażdżone w moździerzu z łyżką gęstej śmietany wspaniale odżywiają i nawilżają skórę.
- no i pamiętajmy, że jest to dobry środek wzmacniający np. w czasie grypy, przeziębień.
Źródło m.in.:
Fatimat O. Adebayo FO, Obiekezie SO: Assessment of Starter Cultu reFermented Condiments Made from Seeds of Citrullus lanatus (2018) South Asian Journal of Research in Microbiology
Komentarze
Prześlij komentarz