Cebula: zwiększa poziom testosteronu

Mieszkańcy południowej Okinawy są fenomenalnie długowieczni. Ich tajemnice usiłują rozwikłać naukowcy analizując m.in. wpływ diety na zdrowie. Już zaobserwowano, że mężczyźni z Okinawy mają więcej testosteronu niż pozostała męska część świata oraz jedzą sporo cebuli (poza innymi warzywami i owocami). Czy pomiędzy konsumpcją cebuli i produkcją testosteronu istnieje związek? Natychmiast wiele laboratoriów przystąpiło do pracy, aby to sprawdzić. Zwierzętami laboratoryjnymi były najczęściej szczury, którym podawano cebulę w różnej postaci odkrywano mechanizmy ewentualnego dobroczynnego działania. W końcu odważono się na doświadczenie z udziałem ludzi - zespół naukowców z Japonii eksperymentował na grupie mężczyzn w wieku 50-79 lat sprawdzając, czy wyciąg z cebuli podawany w tabletkach jest w stanie złagodzić objawy starzenia. Panowie przyjmowali pastylki przez 4 tygodnie. W tym czasie w odstępach tygodniowych pojawiali się w szpitalu na rozlicznych badaniach np. pomiarach testosteronu w ślinie i surowicy. Czy cebula pomogła? Już po tygodniu okazało się, że poziom hormonu podniósł się i utrzymywał na wysokim, stałym poziomie do końca doświadczenia. A to oznacza, że rzeczywiście mogli liczyć na piękniejszą złotą jesień, gdyż spadek produkcji testosteronu wiąże się z rozmaitymi chorobami np. osteoporozą, cukrzycą, komplikacjami sercowo-naczyniowymi, a nawet depresją.

Literatura:

Nakayama Y., Tanaka K., Hiramoto S., Yahata N., Inagawa Y., Nukui K., Hori S: Alleviation of the aging males' symptoms by the intake of onion-extracts containing concentrated cysteine sulfoxides for 4 weeks—Randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group comparative study (2017), Jpn. Pharmacol Ther.

Komentarze