Fasola szparagowa: zmniejsza śmiertelność

Konsumpcja fasoli zmniejsza śmiertelność. Dlaczego? W tym roku chilijscy naukowcy związani z Universidad de Talca odkryli jej moc zapobiegania otyłości, a nadwaga to już epidemia odbierająca zdrowie i życie milionom osób. W innych eksperymentach w różnych ośrodkach akademickich dowiedziono, iż nasiona fasoli zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, związki aktywne wychwytują wolne rodniki. Chilijskie badanie jest cenne dla osób nie lubiących fasolowej, gdyż dotyczy fasolki szparagowej. Okazuje się, że ona działa lipolitycznie, czyli powoduje hydrolizę trójglicerydów zmniejszając ich gromadzenie w dojrzałych komórkach tłuszczowych. Chilijscy uczeni uważają, że ich odkrycie przyczyni się do ograniczenia ryzyka zachorowalności na otyłość i bezpośrednio z nią związane schorzenia sercowo-naczyniowe pod warunkiem, że będziemy jeść fasolkę jak najczęściej.

Literatura:

Castillo F, González DR, Moore-Carrasco R: Effects of Phaseolus vulgaris Extract on Lipolytic Activity and Differentiation of 3T3-L1 Preadipocytes into Mature Adipocytes: A Strategy to Prevent Obesity (2019), J Nutr Metab.

Komentarze