Kocanka włoska: na domowy płyn do płukania jamy ustnej

kocanka piaskowa - nie włoska
Choć niewielu z nas wie, jak wygląda kocanka włoska, to nie znam nikogo, kto nie doceniałby jej smaku, ponieważ to maggi, doskonała przyprawa. Oprócz walorów smakowych ma również prozdrowotne zalety, np. włoscy naukowcy z Università di Messina sprawdzili, czy może być pomocna do zwalczania paciorkowców żyjących w jamie ustnej. Analizowali wiele parametrów ekstraktu etanolowego z zioła (nasza nalewka) w tym badali, czy wpłynie na przyczepność bakterii do zębów. To ważna cecha, gdyż bakterie rozpoczynające proces próchnicy najpierw muszą do niego trwale przyczepić się. Okazało się, że przyprawa doskonale sobie radzi w zapobieganiu próchnicy np. o 90 proc. zmniejszyła przyczepność paciorkowców i przeciwdziałała także tworzeniu przez nich kolonii.

Warto więc wykorzystać napary z kocanki jako jeden ze składników domowych płynów do płukania jamy ustnej można również używać rozcieńczonego olejku eterycznego.

Literatura:

Nostro A, Cannatelli MA, Crisafi G, Musolino AD, Procopio F, Alonzo V: Modifications of hydrophobicity, in vitro adherence and cellular aggregation of Streptococcus mutans by Helichrysum italicum extract (2004), Lett Appl Microbiol.

Komentarze