Francuscy naukowcy zalecają częste spożywanie sałaty dla ochrony serca, a wniosek ten wyciągnęli po doświadczeniu, w którym szczury karmiono tym warzywem. Po 3 tygodniach diety, której podstawę stanowiła sałata - 20 proc. - znacznie poprawiły się wyniki m.in. zaobserwowano zmniejszone utlenianie tłuszczów w sercu. Było to spowodowane zwiększeniem w osoczu wit. C i alfa-tokoferolu, ponadto uczeni przypuszczają, że może być to zasługa również innych związków aktywnych obecnych w zielonych liściach np. luteiny i wit. E.
Sałata w diecie miała dobroczynny wpływ na całą gospodarkę tłuszczami np. obniżyła o 37 proc. wchłanianie złego cholesterolu, odnotowano także mniejszy jego poziom w wątrobie. Oczywiście, jedzenie takich ilości sałaty jest - chyba - niemożliwe, ale z pewnością warto spotykać się z nią możliwie jak najczęściej i pamiętajmy, by sałatę przechowywać krótko i nie w lodówce, ponieważ na świetle wolniej traci chlorofil, wit. C, glukozę, a więc jest i zdrowsza i smaczniejsza.
Literatura:
Nicolle C, Cardinault N, Gueux E, Jaffrelo L, Rock E, Mazur A, Amouroux P, Rémésy C: Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat (2004), Clin Nutr.
Sałata w diecie miała dobroczynny wpływ na całą gospodarkę tłuszczami np. obniżyła o 37 proc. wchłanianie złego cholesterolu, odnotowano także mniejszy jego poziom w wątrobie. Oczywiście, jedzenie takich ilości sałaty jest - chyba - niemożliwe, ale z pewnością warto spotykać się z nią możliwie jak najczęściej i pamiętajmy, by sałatę przechowywać krótko i nie w lodówce, ponieważ na świetle wolniej traci chlorofil, wit. C, glukozę, a więc jest i zdrowsza i smaczniejsza.
Literatura:
Nicolle C, Cardinault N, Gueux E, Jaffrelo L, Rock E, Mazur A, Amouroux P, Rémésy C: Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat (2004), Clin Nutr.
Komentarze
Prześlij komentarz