W kiełkach brokułów jest nadzieja na minimalizowanie szkód zdrowotnych wywołanych przez jeden z najbardziej rakotwórczych węglowodorów aromatycznych – benzo[a]piren. W smogowym powietrzu jest go wyjątkowo dużo i pochodzi głównie ze spalania paliw kopalnych, spalin.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili cykl doświadczeń z ekstraktami z kiełków brokułów. W jednym z nich wzięło udział 291 mieszkańców doliny Jangcy. Serwowano im raz dziennie specjalnie przygotowany napój z kiełków brokułów, w którym była ściśle określona dawka najważniejszych związków aktywnych sulforafanu i glukorafaniny. Przez cały czas trwania eksperymentu wykonywano badania medyczne oraz analizy chemiczne m.in. próbek moczu, w których poszukiwano produktów rozpadu benzo[a]pirenu. Wyniki są bardzo budujące. Jak stwierdzili uczeni suplementacja kiełkami nasiliła detoksykację i może być tanim sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowań wywołanych węglowodorami aromatycznymi. W innym projekcie badawczym ekstrakt z kiełków brokułów łagodził reakcję alergiczną na cząsteczki spalin z silników diesla.
Czy w takim razie sami możemy przygotować identyczny napój z kiełków brokułów? Odtworzenie w domu procesu technologicznego byłoby trudne, jednakże naukowcy podpowiadają, iż skuteczna dawka sulforafanu w kiełkach odpowiada 100-200 g skonsumowanego warzywa.
Literatura:
Egner PA, Chen JG, Zarth AT, Ng DK, Wang JB, Kensler KH, Jacobson LP, Munoz A, Johnson JL, Groopman JD, Fahey JW, Talalay P, Zhu J, Chen TY, Qian GS, Carmella SG, Hecht SS, Kensler TW: Rapid and sustainable detoxication of airborne pullutants by broccoli spruto beverage: results of a randomized clinical trial in China (2015), Cancer Prevention Research.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili cykl doświadczeń z ekstraktami z kiełków brokułów. W jednym z nich wzięło udział 291 mieszkańców doliny Jangcy. Serwowano im raz dziennie specjalnie przygotowany napój z kiełków brokułów, w którym była ściśle określona dawka najważniejszych związków aktywnych sulforafanu i glukorafaniny. Przez cały czas trwania eksperymentu wykonywano badania medyczne oraz analizy chemiczne m.in. próbek moczu, w których poszukiwano produktów rozpadu benzo[a]pirenu. Wyniki są bardzo budujące. Jak stwierdzili uczeni suplementacja kiełkami nasiliła detoksykację i może być tanim sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowań wywołanych węglowodorami aromatycznymi. W innym projekcie badawczym ekstrakt z kiełków brokułów łagodził reakcję alergiczną na cząsteczki spalin z silników diesla.
Czy w takim razie sami możemy przygotować identyczny napój z kiełków brokułów? Odtworzenie w domu procesu technologicznego byłoby trudne, jednakże naukowcy podpowiadają, iż skuteczna dawka sulforafanu w kiełkach odpowiada 100-200 g skonsumowanego warzywa.
Literatura:
Egner PA, Chen JG, Zarth AT, Ng DK, Wang JB, Kensler KH, Jacobson LP, Munoz A, Johnson JL, Groopman JD, Fahey JW, Talalay P, Zhu J, Chen TY, Qian GS, Carmella SG, Hecht SS, Kensler TW: Rapid and sustainable detoxication of airborne pullutants by broccoli spruto beverage: results of a randomized clinical trial in China (2015), Cancer Prevention Research.
Komentarze
Prześlij komentarz