Kukurydza fioletowa: zapobiega nerwobólowi nerwu trójdzielnego

Jakimi właściwościami prozdrowotnymi różni się tradycyjna żółta kukurydza od tej z fioletowymi kolbami? Jedną z właściwości wyłapali włoscy naukowcy z Università degli Studi di Milano, a mianowicie zainteresowało ich, czy fioletowa kukurydza może lekiem na ból związany z nerwem trójdzielnym i zapobiegać mu. W tym celu zaprojektowali doświadczenie, w którym sporządzili ekstrakty z obu kukurydz i podawali szczurom cierpiącym na tę chorobę. Co ciekawe zwierzęta piły owe eliksiry już 11 dni przed wywołaniem schorzenia i 3 dni po. Która kukurydza zadziałała? Tylko fioletowa. Stało się tak ze względu obfitość w niej występujących antocyjanów, barwników, które wpływały m.in. na mikroglej. Uczeni uznali, iż kukurydza ta może być lekiem zmniejszającym ból związany z patologiami nerwu trójdzielnego. 

Literatura:

Magni G, Marinelli A, Riccio D, Lecca D, Tonelli C, Abbracchio MP, Petroni K, Ceruti S: Purple Corn Extract as Anti-allodynic Treatment for Trigeminal Pain: Role of Microglia (2018), Front Cell Neurosci.

Komentarze