Awokado: czy pestki są jadalne?

Najpierw mocna strona pestek: w medycynach ludowych, tam gdzie uprawiane jest awokado, stosowane są jako leki bakterio- i grzybobójcze, przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Poza tym okazuje się, że obfitują w cenne dla naszego zdrowia minerały m.in. cynk, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, sporo w nich witamin np. A, niektórych z grupy B, C i E. Przeciwutleniaczy jest w nich takie mnóstwo, że są porównywane z zieloną herbatą. Słowem według naukowców z Etiopii, którzy jeszcze raz przeanalizowali skład chemiczny pestek są one znakomitym środkiem spożywczym przynoszącym wiele korzyści zdrowotnych. Jednak zanim weźmiemy pestki do ust lepiej jest je przetwarzać, ponieważ mogą - nie muszą! - zawierać związki antyżywieniowe np. fitynian, szczawiany i cyjanogenne glikozydy. Wiem, jak to brzmi - szczególnie te ostatnie, ale ta grupa związków występuje np. w siemieniu lnianym, a jednak je łykamy i zdrowiejemy. Jak się ich pozbyć? Naukowcy z Nigerii proponują ich suszenie, namaczanie lub gotowanie. Moczenie przez 24 godziny (tak jak fasoli) spowodowało zmniejszenie kwasu fitynowego o 65 proc. szczawianów o połowę, podobne wyniki uzskano po 25 minutowym gotowaniu pestek. Zdaniem uczonych tak przygotowane pestki można jeść.

Literatura:

Bahru TB, Tadele ZH, Ajebe EG: A Review on Avocado Seed: Functionality, Composition, Antioxidant and Antimicrobial Properties (2019) Chemical Science International Journal.

Talabi JY, Osukoya OA, Ayaji OO, Adegoke GO: Nutritional and antinutritional compositions of processed Avocado (2016), Asian Journal of Plant Science and Research.

Komentarze