Awokado: liście przeciwbólowe i przeciwzapalne

Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie spróbowałaby wyhodować awokado z pestki. Wyrosła roślinka prezentuje się mało efektownie i marne są szanse na owoce, lecz według naukowców z University of Lagos i University of Benin mamy w domu skarb, a doszli do takiego wniosku po cyklu doświadczeń z liśćmi. Liście awokado są bardzo popularnym ziołem w Amerykach Środkowej i Południowej, Azji, Oceanii i Afryce, czyli wszędzie tam, gdzie ono rośnie. Stosowane są m.in. w stanach gorączkowych, zapalnych i do uśmierzania bólu.

Początkowo akademicy podeszli sceptycznie do tych rewelacji. Sami przygotowali odwar gotując 470 g liści w 2 l wody przez godzinę, później resztki roślinne odcedzili, odparowali do w piekarniku w temperaturze 40 st. C i ponownie rozcieńczyli wodą. Podawano różne stężenia myszom i szczurom. W wyniku tego eksperymentu okazało się, że niektóre stężenia ekstraktów działają przeciwbólowo silniej niż aspiryna i - uwaga - morfina. Potwierdzono także ich właściwości przeciwzapalne, co zdaniem akademików uzasadnia ich stosowanie przez medycyny tradycyjne różnych narodów.

Jak jeszcze można wykorzystać liście awokado? Inny zespół naukowców twierdzi, iż płukanki świetnie działają na włosy ograniczając ich wypadanie.

Literatura:

Adeyemi OO, Okpo SO, Ogunti OO: Analgesic and anti-inflammatory effects of the aqueous extract of leaves of Persea americana Mill (Lauraceae) (2002), Fitoterapia.

Komentarze