Argumentów, aby jak najczęściej jadać cebulę w wieku pomenopauzalnym jest mnóstwo. Amerykanie przeanalizowali związek między częstością spożycia tego warzywa przez kobiety a gęstością ich kości. Z tych prac wynika, iż panie konsumujące codziennie to warzywo miały o 5 proc. mocniejsze kości niż te, który sięgały po nie zaledwie raz w miesiącu. Również Chińscy naukowcy zalecają codzienne picie 100 ml soku z cebuli przy wszelkich problemach z układem kostnym. Doświadczalnie dowiedli, iż minimalizuje skutki stresu oksydacyjnego i zmniejsza utratę masy kości. Natomiast Tajwańczycy z Instytutu Wychowania Fizycznego, Zdrowia i Rekreacji przeprowadzili eksperymenty na szczurach sprawdzając, czy cebula zmniejsza osteopenię wywołaną usunięciem jajników i otrzymali odpowiedź pozytywną. Doświadczenie zakończyli wnioskiem, iż dieta bogatsza w cebulę przeciwdziałała utracie kości oraz poprawiała ich parametry biomechaniczne.
Z tymi konkluzjami bez zastrzeżeń zgadzają się Szwajcarzy, na których projekty badawcze warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ zrobili rzecz bezcenną dla kobiet w okresie przekwitania badając wpływ ponad 50 warzyw, owoców i ziół na resorpcję kości: cebula także była wśród nich i sprawdziła się znakomicie. Poza nią godnymi polecenia do ogrodu 50+ są m.in. koper, seler, fasola francuska.
Literatura:
Matheson EM, Mainous AG3, Carnemolla MA: The association between onion comsumtion and bone density on perimenopausal and postmenopasal non-Hispanic white women 50 years and older (2009), Menopause.
Law YY, Chiu HF, Lee HH, Shen YC, Venkatakrishnan K, Wang CK: Comsumption of onion juice modelates oxidative stress and attenuates the risk of bone disordes in middle-aged and postmenopausal healthy subjects (2016), Food and Function.
Huang TH, Muhlbauer RC, Tang CH, Chen HI, Chang GL, Huang YW, Lai YT, Lin HS, Yang WT, Yang RS: Onion decreases the ovariectomy-induced osteopenia in young adult rats (2008), Bone.
Muhlbauer RC, Lozano A, Reinli A, Wetli H: Various selected vegetables, fruits, mushrooms and red wine residua inhibit bone resorption in rats (2003), The Journal of Nutrition.
Z tymi konkluzjami bez zastrzeżeń zgadzają się Szwajcarzy, na których projekty badawcze warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ zrobili rzecz bezcenną dla kobiet w okresie przekwitania badając wpływ ponad 50 warzyw, owoców i ziół na resorpcję kości: cebula także była wśród nich i sprawdziła się znakomicie. Poza nią godnymi polecenia do ogrodu 50+ są m.in. koper, seler, fasola francuska.
Literatura:
Matheson EM, Mainous AG3, Carnemolla MA: The association between onion comsumtion and bone density on perimenopausal and postmenopasal non-Hispanic white women 50 years and older (2009), Menopause.
Law YY, Chiu HF, Lee HH, Shen YC, Venkatakrishnan K, Wang CK: Comsumption of onion juice modelates oxidative stress and attenuates the risk of bone disordes in middle-aged and postmenopausal healthy subjects (2016), Food and Function.
Huang TH, Muhlbauer RC, Tang CH, Chen HI, Chang GL, Huang YW, Lai YT, Lin HS, Yang WT, Yang RS: Onion decreases the ovariectomy-induced osteopenia in young adult rats (2008), Bone.
Muhlbauer RC, Lozano A, Reinli A, Wetli H: Various selected vegetables, fruits, mushrooms and red wine residua inhibit bone resorption in rats (2003), The Journal of Nutrition.
Komentarze
Prześlij komentarz