Porzeczki: rozmnażanie przez sadzonki

W końcu października, listopadzie, kiedy z porzeczek opadły liście jest najlepszy czas na przygotowanie sadzonek wszystkich odmian porzeczek.

Przygotowanie sadzonek:

Oczywistym jest, że powinny być pobierane ze zdrowych krzewów. Ścinamy ostrym nożem boczne, dobrze zdrewniałe gałązki tuż przy pędzie głównym - to cięcie powinno być poprowadzone pod kątem prostym. Sadzonka powinna mieć średnicę 1-1,5 cm, długość ok 20 cm. Górne cięcie przeprowadzamy ukośnie nad pąkiem. Miejsca cięcia zabezpieczamy preparatami grzybobójczymi.

Przechowywanie sadzonek:

Wykorzystuję do tego butelki po wodzie mineralnej, odcinam ich górną część, napełniam wilgotnym piaskiem, etykietuję i wkładam sadzonkę, tak, aby wystawały 2 pąki ponad podłożem. Przechowuję do wiosny w ciemnej piwnicy w temperaturze 5-7 st. C. Zimą od czasu do czasu sprawdzam, czy dobrze sobie radzą, nie zaatakowała ich jakaś choroba, pilnuję wilgotności piasku. Wiosną, kiedy temperatura na dworze dochodzi do 7 st. C w dzień wysadzam na grządkę. Każdą sadzonkę wyjmuję ostrożnie z piasku, ponieważ zdarza się, że niektóre nadgorliwe wypuszczają już niewielkie korzonki.

Komentarze