Narodowe francuskie danie, które i my Polacy doceniamy, zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Udowodnili to amerykańscy naukowcy w eksperymencie, w którym przez 8 tygodni codziennie serwowano smakoszom pół szklanki fasolki po bretońsku. Wyniki? Analizy krwi wykazały, iż po po tym czasie wszystkie niepokojące parametry spadły do poziomów pozwalających spojrzeć zdrowiej w przyszłość zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej i zachorowania na cukrzycę typu 2. Ale jest jeden haczyk: aby fasolka po bretońsku tak zadziałała musi być przygotowana wegetariańskim sposobem.
Literatura:
Winham DM, Hutchins AM: Baked bean consumption reduces serum cholesterol in hypercholesterolemic adults (2007) Nutrition Research
Literatura:
Winham DM, Hutchins AM: Baked bean consumption reduces serum cholesterol in hypercholesterolemic adults (2007) Nutrition Research
Komentarze
Prześlij komentarz