Rzodkiewka strączkowa: smakowite przeciwdepresyjne warzywo

Rzodkiewka strączkowa jest niezwykła, ponieważ jadalne są młode, zielone, chrupiące strączki. Wystarczą 2-3 krzaczki, aby zapewnić rodzinie przez całe lato i jesień dostawę wspaniałego warzywa poprawiającego nastrój, o właściwościach przeciwdepresyjnych, przeciwlękowych i to nie jest mitem, bowiem obfituje m.in. w związki fenolowe, alkaloidowe, antocyninowe, które znane są z pozytywnego neurofarmakologicznego wpływu.

U nas rzodkiewka strączkowa jest mało znana, natomiast w Azji Południowej uwielbiana i prawdopodobnie to skłoniło pakistańskich naukowców do zbadania jej wpływu na zachowania podobne do naszej, ludzkiej depresji u myszy. Zwierzętom podawano wysuszoną nalewkę spirytusową ze strączków codziennie przez 2 miesiące. Efekty były spektakularne i skłoniły uczonych wydania do opinii, że rzodkiewkę strączkową można stosować do poprawy zachowań depresopodobnych lub jako uzupełnienie leków przeciwdepresyjnych.

A jeszcze lepiej nie żałować jej miejsca w ogródku lub na balkonie i jeść jak najczęściej na surowo, duszoną, smażoną, kiszoną.

Literatura:

Younus I, Siddiq A: Behavioral evidence o antidepressant-like Activity of Raphanus sativus L. Var. caudatus in mice (2017) Afr J Tradit Complement Altern Med.

Komentarze