Od wieków wiadomo, że szparagi świetnie sobie radzą z kacem, co wielokrotnie ludzkość praktycznie testowała. Jednak dopiero od niedawna mamy pewność, że naprawdę wspomagają nas biochemicznie. Otóż okazało się, iż ich konsumpcja powoduje wzrost stężenia 2 enzymów metabolizujących alkohol: dehydrogenaz alkoholowej i aldehydowej. Udowodnili to koreańscy naukowcy i przy okazji porównali skuteczność liści, których u nas nie jemy i młodych zielonych lub białych pędów - naszego przysmaku. Liście mają większą wartość odżywczą i leczniczą, ponieważ zawierają więcej m.in. aminokwasów, minerałów, flawonoidów i błonnika, a dzięki temu równie dobrze jak młode pędy chronią wątrobę, poprawiają profil lipidowy w osoczu, no i łagodzą skutki kaca. Czyli lekarstwo jest cały czas w ogrodzie.
Ponadto szparagi działają np. przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwcukrzycowo, moczopędnie.
Literatura:
Ponadto szparagi działają np. przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwcukrzycowo, moczopędnie.
Literatura:
Kim BY, Cui ZG, Lee SR, Kim SJ, Kang HK, Lee YK: Effects of Asparagus officinalis extracts on liver cell toxicity and ethanol metabolism (2009) J. Food Sci.
Komentarze
Prześlij komentarz