Czarnuszka i inne rośliny na nadciśnienie

Czarnuszka i inne zioła na nadciśnienie 

W laboratoriach na całym świecie poszukiwane są leki ziołowe na nadciśnienie. Badania są na różnym etapie zaawansowania: część testowana na zwierzętach, inne przechodzą pomyślnie kliniczne próby na ludziach. Warto poznać niektórych bohaterów eksperymentów, choćby po to, aby nie przestraszyć się skokami ciśnienia po zjedzeniu niektórych potraw, nie utrudniać lekarzom ustalenia dawek leków lub porozmawiać z nimi o uzupełnieniu leczenia naturalnymi produktami.

Czarnuszka - bardzo modne u nas zioło. Oprócz wielu prozdrowotnych zalet zarówno ekstrakty z nasion, jak i olej obniżają ciśnienie. W jednym z badań wykazano, że olej spowodował spadek skurczowego o ponad 10 mm Hg i rozkurczowego o ponad 9 mm Hg.


Czosnek - m.in. rozszerza naczynia krwionośne, co ma wpływ na ciśnienie. Co ciekawe, taki wpływ ma tylko na osoby z nadciśnieniem - zdrowym nie obniża.

Granat - wyniki nie są jednoznaczne, bowiem według jednego z badań codzienne wypijanie 50 ml soku przez rok powoduje spadek ciśnienia, natomiast wyniki innego doświadczenia, w którym uczestnicy konsumowali szklankę codziennie przez 3 miesiące nie zmienił on wyników.

Imbir - spożycie dużych ilości kłącza może wywołać wahania ciśnienia: na początku mocne obniżenie, później niewielki jego wzrost i w ostatniej fazie znów spadek.

Kakao - jego bogactwem są flawonoidy, a według naukowców spożywanie gorzkiej czekolady (ok. 46 g zawiera ponad 0,2 g tych związków) może obniżyć skurczowe ciśnienie o 5 mm Hg i rozkurczowe o 3 mm Hg.

Kardamon - przyprawa bardzo popularna np. w krajach skandynawskich, Azji południowej, a i u nas zdobywa większe uznanie. Interesujące jest doświadczenie, w którym podawano 20 pacjentom 3 g kardamonu w 2 dawkach dziennie przez 3 miesiące i przyprawa skutecznie obniżyła ciśnienie skurczowe wraz z rozkurczowym.

Kolendra - to kolejna przyprawa. Jej nasiona mają silne właściwości moczopędne, co może wpływać na ciśnienie krwi, a potwierdziły to testy na królikach.

Owies - amerykańscy naukowcy wykazali, iż codzienna porcja płatków owsianych zmniejsza ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Doświadczenie zakończyli wnioskiem, iż owies obfitujący w błonnik może skutecznie zapobiegać nadciśnieniu lub wspomagać jego leczenie.

Pomidory - ekstrakty oraz sok pomidorowy, który badali izraelscy uczeni obniża ciśnienie. W jednym z takich badań sok pomidorowy spowodował spadek skurczowego o 10 mm Hg i o 5 mm Hg rozkurczowego.

Pomidory liczi - ich uprawa staje się coraz bardziej popularna u nas, w swojej ojczyźnie korzenie - nie owoce - są tradycyjnym ziołowym lekiem na nadciśnienie i współczesna nauka potwierdziła tę ich właściwość.

Pszenica - a właściwie 3-6 g otrębów każdego dnia potrafi nieco obniżyć ciśnienie.

Rzeżucha wodna - będąca często dodatkiem do gotowych zielonych sałatek i koktajli ma moc obniżania ciśnienia. Hiszpańscy akademicy udowodnili, że takie samo działanie ma herbatka ziołowa z 3-5 g liści.

Rzodkiewki - działają przeciwnadciśnieniowo w zwierzęcych modelach, a więc jest duża szansa,że podobnie będą wpływały na ludzkie organizmy.

Seler - chińscy naukowcy podawali chorym przez tydzień 3 razy dziennie sok z tego warzywa wymieszany z miodem w proporcji 1: 1, dzienna dawka 226 g. Owa kuracja znacząco zmniejszyła ciśnienie skurczowe i rozkurczowe.

Sezam - w badaniach w zależności od skonsumowanej dawki olej sezamowy powodował obniżenie ciśnienia.

Szafran - w modelach zwierzęcych obniża ciśnienie i to nie tylko piekielnie droga przyprawa ze znamion kwiatów, ale i herbatka z kwiatowych płatków.

Trawa cytrynowa - modna przyprawa powoduje spadek ciśnienia.

Zioła:

babka pełesznik - często stosowana przy problemach z przewodem pokarmowym wpływa na ciśnienie, a stwierdzili to australijscy naukowcy po badaniu z udziałem ochotników, u których 15 g nasion obniżyło ciśnienie o ok. 8 mm Hg skurczowe i o 2 mm Hg rozkurczowe.

bazylia - nie mierzmy ciśnienia po jej spożyciu, gdyż powoduje krótkotrwały spadek i jego wielkość zależna jest od dawki,

hibiskus - kwiat hibiskusa i smakowita herbatka z nich obniża ciśnienie.

Pamiętajmy, że zioła w zależności od m.in. klimatu, gleby, zabiegów agrotechnicznych mają równą zawartość związków aktywnych, ważne są także dawki, okres przyjmowania, dlatego nie leczmy się sami. 


Literatura:

Tabassum N, Ahmad F: Role of natural herbs in the treatment of hypertension (2011) Pharmacogn Rev.

Komentarze

  1. Bardzo interesujący artykuł. Jeśli chcielibyście doczytać więcej informacji na temat ziół obniżających ciśnienie, to zachęcam do zapoznania się ze stroną internetową https://e-zielarnia.eu/blog/29-sprawdzamy-herbaty-na-obnizenie-cisnienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz