Wartość odżywcza świeżych i gotowanych warzyw, owoców to różne historie. Przechowywanie, każda obróbka kulinarna zmienia w nich zawartość związków aktywnych czasem na lepsze, a niekiedy na gorsze. I to jest główna przyczyna dla której trwają poszukiwania nowych metod przygotowywania posiłków pozwalających wydobyć z warzyw maksimum prozdrowotnych zalet np. niedawno wmyślono specjalną kuchenkę mikrofalową do gotowania mrożonych warzyw, która według producentów - ma zastąpić tradycyjne gotowanie warzyw na parze, gotowanie w wodzie oraz dotychczasową mikrofalówkę. Czy rzeczywiście jest tak rewelacyjna jak zapewniają jej twórcy? Sprawdzono to w specjalnym projekcie naukowym na mrożonych brokułach. Przygotowano je w nowej kuchence i porównano m.in. zawartość witaminy C, całkowitej aktywności przeciwutleniającej oraz wyglądu warzywa. Okazało się, że nowa technologia jest porównywalna ze starym gotowaniem na parze, ale zdecydowanie lepsza niż rozmrażanie i gotowanie w wodzie oraz tradycyjnej kuchence mikrofalowej przynajmniej, jeśli chodzi o zawartość wit. C.
Literatura:
Zhong X, Dolan KD, Almenar E: Effect of steamable bag microwaving versus traditional cooking methods on nutritional preservation and physical properties of frozen vegetables: A case study on broccoli ( Brassica oleracea ) (2015) Innov. Food Sci. Emerg. Tech.
Literatura:
Zhong X, Dolan KD, Almenar E: Effect of steamable bag microwaving versus traditional cooking methods on nutritional preservation and physical properties of frozen vegetables: A case study on broccoli ( Brassica oleracea ) (2015) Innov. Food Sci. Emerg. Tech.
Komentarze
Prześlij komentarz